Huawei с резервен план при забрана за използване на Android

Подобно на повечето производители на смартфони, Huawei използва операционната система Android. На фона на проблемите, които компанията има със САЩ, тя трябва да има и резервен вариант, в случай че достъпа до платформата стане труден. За това намеква и главният изпълнителен директор на потребителската дивизия на Huawei – Ричард Ю, в интервю за Welt. Той споделя, че ако достъпът на компанията до Android бъде ограничен, тя разполага с план Б.

Този резервен план е под формата на вече готова собствена операционна система, която може да бъде използвана в бъдещи модели на компанията. Ю обаче отбелязва, че Huawei предпочита да продължи да работи с Android. Компанията вече използва операционната система LiteOS, която е собствена разработка в умния часовник Watch GT. Подобен резервен план има и Samsung със своята Tizen, която в момента се ползва при носимите устройства и при телевизорите на компанията, макар че видяхме и няколо телефона с нея.

Ричард Ю засяга и темата за високата цена на смартфона със сгъваем дисплей на компанията Mate X. Според него с времето Huawei ще може да постигне цена под 1000 евро за този тип устройства. Това ще е възможно до една или две години. На по-късен етап е възможно цената да падне дори до около 500 евро.

Източници: Welt, Phandroid

  • Ако не могат да поддържат Андроид приложения защо не Sailfish OS, тя е наследник на Meego и ги поддържа.
    tzincbg