Hyundai заяви, че работи с Apple по електрически автомобил

Hyundai заяви, че работи с Apple по електрически автомобил

Корейският автомобилен производител Hyundai предизвика объркване след като заяви, че води ранни преговори с Apple за потенциалното разработване на електрически автомобил, но часове по-късно промени изявлението си и изтъкна, че преговаря с множество компании без да назовава американския производител. Изявлението доведе до скок с 20% в цената на акциите на Hyundai, a пазарната капитализация на компанията се повиши с 9 милиарда долара.

Първоначално Korea Economic Daily TV съобщи, че Apple и Hyundai преговарят за разработването на автономен електрически автомобил до 2027 година и за разработването на батерии в щатски заводи, които се управляват от Hyundai или нейното подразделение Kia. По-късно корейците направиха изявление, но след това го промениха като изключиха името на Apple. Американците са известни със секретността около бъдещите си планове.

Появата на автомобил с името на Apple ще бъде сериозно предизвикателство за лидера в този сегмент Tesla. Засега още има много неизвестни около проекта и особено кой ще го произвежда, но анализатори смятат, че Apple ще имат производствен партньор и ще обяви това още през тази година. Бивш дизайнер в Hyundai смята, че е подобно партньорство има смисъл, защото корейската компания е известна с качеството си.

Наскоро се появи информация, че Apple ускорява разработките си за автономни автомобили и планира до 2024 да започне масовото производство на модел със собствена революционна технология за батерии. Работата по автомобили започна през 2014 под кодовото име Project Titan, а през 2018 той е бил поверен на ветерана от Tesla Дъг Фийлд, а през 2019 той е освободил 190 инженера от заетите в проекта.

Източник: Reuters, BBC

  • HAAHAHAHAHAHAHAH шаси и купе - хюндай, технологии - самсунг, батерии - самсунг, гуми - хюндай - двигател - хюндай, стъкла и седалки - самсунг - марка - APPLE - цена 200 000 долара, базов модел без гореспоменатите компоненти на преордър.
    tixo
  • Направо да хванат Самсунг да им го прави, по навик
    arakchiev