И Австралия се бори с дезинформацията за 5G

Мащабната дезинформация около 5G технологията се превръща във все по-голям проблем на много места по света. В Австралия това също е така, става ясно от изявление на парламентарен комитет, който посочва, че силните негативни кампании подкопават общественото доверие в планираните мрежи от пето поколение.

Създаденият през миналата година комитет има за цел да проучи плановете за 5G мрежи на операторите Telstra, Optus и Vodafone, но междувременно е получил стотици оплаквания от граждани и групи, които са изразили загриженост от потенциалните ефекти на технологията върху здравето. Депутатите са били засипани с писма с оплаквания от въвеждането на 5G.

Комитетът е силно загрижен от дезинформационните кампании, които се възползват от страховете на хората, намират благодатна почва в социалните мрежи и представят измислици като факти. Участващите в него смятат, че не е направено достатъчно, за да се комуникира реалността на 5G, което на свой ред е позволило на измислиците да запълнят празнината.

В доклада се адресират някои от твърденията на противниците на 5G, а освен това се посочва, че влиянието на нейонизиращите лъчения е било подложено на множество научни проучвания. В началото 5G мрежите ще работят на същите честоти като сегашните 4G мрежи, но въпреки че се планира преминаването към по-високи, в доклада се посочва, че те не увеличават нивата на облъчване.

Тук е мястото да се посочи, че този доклад е бил завършен през март - т.е. преди да започне разпространението на дезинформацията, че 5G технологията е отговорна за коронавируса заради изграждането на мрежи в Ухан или че самите клетки разпространяват заразата. Тези измислици се разпространяват широко в социалните мрежи и доведоха до десетки вандалски атаки срещу мобилно оборудване (в Обединеното кралство, Нидерландия и Кипър).

Междувременно Facebook и YouTube започнаха активно да премахват съдържание, което разпространява дезинформация за коронавируса, включително и такова, което го свързва с 5G, както и окуражаващото атаките срещу комуникационно оборудване.

Наскоро и Mobile Bulgaria обърна внимание на опасността от фалшивите новини за 5G в тази безпрецедентна ситуация.

Източник: The Guardian

  • дезинформационните кампании, които се възползват от страховете на хората, намират благодатна почва в социалните мрежи и представят измислици като факти точното определение на това което се случва сега.
    AVKansazov