И според IDC Apple е най-големият производител на смартфони

И според IDC Apple е най-големият производител на смартфони
След като Canalys публикува своята оценка за пазара на мобилни телефони и платформи, дойде ред и на версията на IDC, която има сходен поглед върху нещата. Компанията потвърждава, че Android е номер едно сред мобилните операционни системи, и ни дава разбивка по отношение на производителите на смартфони. В нея Apple са начело на класацията като най-големия производител на умни устройства с 20,3 милиона продадени продукта през второто тримесечие на годината, с което компанията притежава 19,1% пазарен дял. За сравнение през същото тримесечие на 2010 г. Apple са заемали 13%. На второ място са Samsung, които са продали 17,3 милиона смартфона, а пазарният им дял е 16,2% - с 380% повече, отколкото преди една година, когато е бил 5,6%.

На трето място са Nokia, които са продали 16,7 милиона смартфона през периода и притежават 15,7% пазарен дял. Финландската компания бележи значителен спад, тъй като преди година делът е бил 37,3%. Четвърти са RIM с 12,4 милиона продажби и с 11,6% пазарен дял. Година по-рано компанията е заемала 17,4%. На четвърто място се нареждат HTC, които отбелязват 119,5% увеличение на пазарния си дял на годишна база до 26,4% с 28,1 милиона продадени устройства.

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS22974611

 • [Quote]А вие какво печелите като любимия ви отбор победи, да не би да трябва да сте му акционери, за да ви е кеф? [/Quote] Има разлика между една фирма, производител на техника и любим или национален отбор. Аз лично, както и много хора даваме мило и друго и без да се замисля бих си дал и айфона и айпода и всичко, за да видя Левски или България на финал на международен турнир. А дали айпода ми, аудито ми или самсунга ще са най-продаваните, не ме грее, не изпитвам никакво удовлетворение или тъга ако не се продават, важното е на мен да си ми харесват :) Иначе от футбола мн се печели, пълно е със сайтове за залагания.. П.С Откакто съм с уиндоус иначе съм плащал много малко за софтуер и то предимно за voipstunt и алтернативите, за друго не съм, но това е защото всичко, което искам, го има безплатно или пиратско. Ако нещо ми е нужно и го няма безплатно, ще си го купя.. :)
  makeno
 • Много сте ми интересни с твърдения от рода, който не си плащал приложенията, да не си купува айфон. Вие случайно да не би да си плащате всичкия софтуер на компютъра, филмите които гледате, музиката която слушате...? Не ми отговаряйте, знам отговора. Еми тогава защо се правите на такива моралисти? Не мога да разбера и лафовете стил, какво им се радвате на тези продажби. Еми тези продажби развиват платформите, а липсата им води до умирането им. Какво става с WebOS, Maemo... нали бяха супер перспективни, ама като никой не иска да си купи такъв телефон... Но оставете развитието, съвсем нормално е да се радваш, когато телефона който си избрал чупи рекорди по продажби, а компанията на която си залагал, за няколко години от влизането в мобилния бизнес, се превърне в лидер при смартфоните... Какво значи, ти какво печелиш? А вие какво печелите като любимия ви отбор победи, да не би да трябва да сте му акционери, за да ви е кеф? Аз ползвам айфон от 3-4 години и тогава 95% от форумните специалисти ми обясняваха, как за нищо не ставал и след година ще е в историята. Аз пък виждах една великолепна платформа с голямо бъдеще. После дойде ерата на айфон убийците, за всеки втори телефон с тъч екран се твърдеше колко по-функционален бил от айфона и как ще го затрие. После как като другите производители пуснат своите магазини за приложения, ще задминат App Store и айфона ще умре.... и т.н. Влизал съм в стотици спорове по тези въпроси и ако ме питате дали ми е кеф, че айфона не само не беше смазан от конкуренцията, ами стана най-продавания смартфон в света. Еми кеф ми е, така чисто човешки, без да трябва да печеля от това.
  board
 • За ситуацията в цялата държава съм съгласен. Но съм далеч от мисълта, че хората на минимална заплата ползват айфони.. Средно, да се поддържа един айфон в БГ, излиза около 60лв с най-евтините такси. Дали някой ще дава по още 10-20лв за приложения на месец, не вярвам да се отрази пагубно на бюджета, щом вече дава 60лв. Иначе при нас всичко, като се почне от храната, мине се през дрехите и техниката и се стигне до автомобилите е по-скъпо от хората в западната част на континента, как се оправяме и ние не знаем :) Иначе не ме разбирай погрешно, ако ти е джейлбрейкнат телефона, е нормално да не плащаш за нищо, но когато не е, не виждам смисъл да се лишаваш от някое хубаво и полезно приложение заради 10-20лв, ако няма безплатна алтернатива.
  makeno
 • O да, абсолютно същото е. Затова всеки, който има smartphone, ходи да спи на малдивите. Да не би потребителите на Android във форума да си плащат за приложенията? А аз какво съм казал? Час и половина или два... Дали има значение? По-малко от 2 дни? Хм. Минималната заплата е 240лв. Да предположим, че работните дни в месеца са 24 (за по-лесни сметки). Това прави точно 10лв на ден. Друг пример. Продавач в магазин получва 1.50лв на час. 20/1.50лв = 13.33. Wow. 1 и 3/4 работен ден. fintaraBG, точно затова говоря, явно четеш през редовете. ВСИЧКО в България е нереално скъпо. Ако бяха само приложенията, да, щях да си помисля, че iPhone не е за мен. Ама то излиза, че трябва да пуша само контрабадно внесени цигари от Сърбия, да карам на газ и т.н. Не съм казал, че аз нямам пари. И не говоря въобще само за iPhone. Говоря за цялата ситуация в държавата, която е просто абсурдна. Говоря и за това, че цените на съобразени с нея. Но компаниите все пак печелят от продажбите на устройства. Да не би да не се сещате, че Apple имат данни колко iPhone-a са продадени и че на 50 iPhone продават по 1 приложение? Но няма да спрат да продават в България, защото дори и тази ситуация е изгодна за тях. А вие плащате ли си за софтуера на РС-то? Не? Е, тогава не трябва да си ползвате РС, нали така?
  jamesjames
 • [Quote]Като видя приложени за 20лв в Android Market ми става лошо. Това са 10 евро. В нормалния свят хората работят 2 часа, за да могат да си купят това приложение. В България - 2 дни. Master Collection на Adobe струва 2600$. В нормалния свят това се спестява за 2-3 месеца. В България... за 2-3 години.[/Quote] 10 евра са няма и половин час нормална работа на запад. А в БГ 20лв се печелят за по-малко от 2 дни :) За мен е нормално е да се купуват приложения. Ако нямам пари да си платя приложенията, то тогава явно айфон или друг актуален смартфон не са за мен.. Още повече, че приложения не се купуват всеки ден.. Все едно да отида на малдивите и да спя на плажа вместо хотела, но после да се хваля, че съм бил на малдивите :)
  makeno
 • Но пари за iPhone имаш, пари за цигари имаш (примерно), пари за бензин имаш.... (whistle) (това е към всички които "нямат пари", но могат да си позволят горепосочените неща)
  fintaraBG
 • Нито едно. И не планувам скоро да започна да купувам приложения било то за Windows, Android или iOS. И ще ти кажа защо. Като видя приложени за 20лв в Android Market ми става лошо. Това са 10 евро. В нормалния свят хората работят 2 часа, за да могат да си купят това приложение. В България - 2 дни. Master Collection на Adobe струва 2600$. В нормалния свят това се спестява за 2-3 месеца. В България... за 2-3 години. И това е така с абсолютно всичко. Айде, ако просто приложенията бяха скъпи, щях да си помисля, че привилегията да имаш smartphone/компютър е само за хората от най-високия клас в България (не че на другите места по света е така). Но ако започна да разсъждавам така, то и да караш кола се оказва същото. Не смятам, че зле водената икономика е причина, която да ме изравнява с племената в Африка, които не знаят, че съществуват мобилни технологии. Не смятам, че несъобразената ценова политика със съответния пазар на дадена компания е причина да не си купувам софтуер от тях. Все пак съм си купил устройството им, нали? Но тук стои и един въпрос, който всеки пренебрегва. Моят закупен iPhone влиза в общия брой на продажбите, който е стимул за разработчиците. За тях аз не съм някой по-различен от този, който е решил да използва само безплатни приложения. Нещо повече, iPhone-ът, който хората виждат у мен, който аз им препоръчвам да си купят, ще доведе до още повече продажби. Ако съм убедил 5 души да си купят iPhone и само един от тях си плаща за приложения, това е добре за разработчиците. Малко е както с изпълнителите - сърдят се, че песните им са в нета и никой не си купува албумите им, но ако хората не можеха да си ги свалят без пари (или да ги чуят във vbox), те нямаше да са толкова известни, нямаше да им плащат за реклами, нямаше да организират концерти и т.н., и т.н.
  jamesjames
 • Много сте ми интересни вие пък. Това че една фирма продава толкова много апарати, и то от висок клас, трябва да подскаже нещо. Едно време Нокиа като бяха най-добрите - те продаваха най-много. Е сега колелото се завъртя, а след време ще се завърти отново. Глупавия Илъп се отказа от MeeGo понеже можели да произведът само 4 модела годишно. Какво да кажат милите Apple, с техния 1 модел, който стана вече на година и половина. Но така е, някои залагат на качество, други на количество.
  Parmenion
 • Добре де,така да бъде. Искам теб лично да те питам,ти на твоя 3GS,колко приложения си купил? Честно ми отговори!
  Boixos Nois
 • Може би, ако говорим за Android. Нo, повярвай ми, когато говорим за iOS значи. Там приложенията са платени и ако не са качествени, никой няма да ги купи. Там wallpaper-ите не минават за приложения само и само да се завишава бройката на наличните приложения. А бе като цяло Apple не допускат случайни неща да попадат в AppStore. Именно това ги направи най-големият производител на smartphone-и.
  jamesjames
 • [Quote]повече и по-качествени приложения[/Quote] "Повече" никога не значи "по-качествени" !
  fintaraBG
 • [Quote]И като е най-големия производител на смартфони,на теб колко процента влиза в твоята банкова сметка!!!? [/Quote] Естествено, че те грее, ако имаш iPhone. Повече продажби => повече привлечени разработчици => повече и по-качествени приложения => по-щастливи собственици на iPhone => повече продажби => повече привлечени разработчици =>....
  jamesjames
 • [Quote]Става въпрос за смартфони и Apple е най-гелемия им производител, което ще рече, че всички модели на Нокиа (или на която и да е друга компания поотделно) взети заедно не са направили толкова продажби колкото iPhone-a на Apple, т.е. Apple e продала най-много смартфони от всички компании които произждат смартфони изобщо.[/Quote] И като е най-големия производител на смартфони,на теб колко процента влиза в твоята банкова сметка!!!?
  Boixos Nois
 • Много ми е чудно с какъв плам ги дискутирате тези теми. Какво значи, че някой продава най-много? Много неща, или нищо. Но каквото и да значи, най-малко заинтересуван от това трябва да е [B]купуващия[/B] - защото иначе ще стане функция на себе си и веднъж тръгне ли нанякъде - спиране няма да има. Също като една овца от стадото.
  Sage
 • [Quote]Продава повече смартфони , а не общо :) Като общ брой все още е компанията от страната на Дядо Коледа :) [/Quote] Абе, [B]Боби13[/B], ти да не си на 13 години? Това което каза няма никаква логика. Става въпрос за смартфони и Apple е най-гелемия им производител, което ще рече, че всички модели на Нокиа (или на която и да е друга компания поотделно) взети заедно не са направили толкова продажби колкото iPhone-a на Apple, т.е. Apple e продала най-много смартфони от всички компании които произждат смартфони изобщо. ПС. За тоя дето не знаеше коя е фабриката на Apple - има Google. Пусни един "сърч" на Foxconn.
  Parmenion
 • Ахъ, произвежда най - много смартове, печели най - много от всички производители, но, защото не прави милиони 1200 е: [Quote]Като общ брой все още е компанията от страната на Дядо Коледа[/Quote] :X
  vladovn
 • Продава повече смартфони , а не общо :) Като общ брой все още е компанията от страната на Дядо Коледа :)
  Боби13
 • [Quote]Нима има някакво значение кой е най-големия производител или кой е най-продавания телефон?[/Quote] Знаеш ли кое е най-интересното на новината, че всички очакваха най-много телефони да продава компания имаща най-широко портфолио и особено най-силно присъствие в ниския клас. А сега се получава, че компанията правеща само един телефон годишно и то високия клас, продава повече бройки от останалите.
  board
 • То ясно, че Apple продават най - много, но интересно, че Nokia от първи изведнъж станаха трети - нали евтините модели със arm11 щяха да поддържат компанията. Е какво стана? - Очевидно политиката на тази компания е сгрешена. Както е тръгнало до края на годината ще са пети. След толкова "iPhone" убийци най - накрая Nokia умира.
  vladovn
 • Отговаряш на мен, не ме разбирай погрешно.
  keyone