Идва ли край на премиум телефоните с Android?

Идва ли край на премиум телефоните с Android?

Преди дни Canalys разкри информация за най-продаваните смартфони за първите три месеца на годината, а сега подобна класация само за екосистемата на Android осигурява и Strategy Analytics. Компанията посочва, че първото място по продажби е за Samsung Galaxy A51, докато Canalys го постави на второ място.

Вероятно разликата идва от начина, по който се отчитат моделите, защото Canalys постави на първо място Redmi Note 8 и 8T, които на практика са един и същ телефон (8T поддържа NFC). В класацията на Strategy Analytics Redmi Note 8 е поставен на пето място.

Компанията посочва, че периода са били доставени 275 милиона смартфона, а 86% от тях са били с Android. Samsung държи 4 позиции в топ 6 на най-продаваните устройства с платформата на Google. Прави впечатление обаче, че единствения флагмански модел в класацията е Galaxy S20+, а всички останали са от среден и нисък клас.

От Strategy Analytics посочват, че през последните години операторите са намалили субсидиите за устройства, а много страни са попаднали в рецесия заради пандемията, което е направило потребителите в глобален мащаб изключително чувствителни по отношение на цената. В резултат се търсят устройства, които предлагат най-много за по-малко пари. Според компанията Android навлиза в пост премиум ера.

Източник: Strategy Analytics

  • Това го пишат всяка година, по няколко пъти. А какво става всъщност - идват нова вълна флагмани с рекордно високи цени. Някой от тях дори не си сменят дизайна - S8/S9, Note 8/9, iphone...Но народът купува, яко и като за последно. Особено с тия схеми на опероторите на никой не пука за цената вече!
    propov