Индия разследва Google за злоупотреба с господстващо положение при Android

Индия разследва Google за злоупотреба с господстващо положение при Android

Комисията за защита на Конкуренцията на Индия (CCI) е започнала разследване на Google за злоупотреба с господстващото положение при операционната ѝ система Android. Подозренията са за блокиране на достъпа до конкурентни услуги – за нещо подобно компанията беше глобена с 4.34 милиарда евро в Европа. Разследването в Индия е започнало след получаване на оплакване в комисията, но досега не беше публично оповестено. Запознат източник твърди, че на фона на прецедента в Европа, има голям шанс CCI да открие доказателства за нарушение, което да доведе до глоба за компанията.

Очаква се разследването да отнеме около година, като в процеса могат да бъдат привлечени да свидетелстват и високопоставени служители в Google. От компанията заявиха намерението си да си сътрудничат с комисията. Макар да няма официална информация от CCI, запознати източници споделят пред Reuters, че разследването ще следва стъпките на това в Европа. Тук регулаторите отсъдиха, че Google е принуждавала производителите на устройства да инсталират предварително търсачката Google Search, браузера Chrome и магазина за приложения Google Play, което й е осигурило нечестно предимство. Компанията обжалва наложената ѝ в Европа глоба, като същевременно скоро ще предостави възможност на потребителите да избират алтернативи енджини за търсене и браузери.

По данни на Counterpoint Research около 99% от потребителите в Индия използват смартфони с платформата Android. Индийският регулатор може да наложи глоба на стойност до 10% от приходите на компанията през последните три финансови години, в случай че обвиненията се потвърдят. Миналата година CCI глоби Google с 1.36 милиарда рупии (19.46 милиона долара) поради злоупотреба с господстващо положение на търсачката ѝ и пристрастни резултати при търсене. Освен това компанията е поставяла на видно място в резултатите информация от услугата си за откриване на полети – Flight. Google обжалва решението.

Източник: Reuters