iPhone 5 харчи електричество за по-малко от $1 за цяла година

iPhone 5 харчи електричество за по-малко от $1 за цяла година
Производителите на домакински уреди информират потребителите за консумацията на ресурси за устройствата и това е нещо, с което сме свикнали и което всеки един от нас има предвид при избора на електрическо оборудване. При мобилните устройства обаче това явно все още не е фактор, тъй като тези характеристики на смартфоните и таблетите рядко са сред подробностите, от които потребителите се интересуват, когато вземат решение за покупка. От Opower обаче се решили да проверят колко електричество консумира iPhone 5, а данните показват, че зареждането на най-новия телефон на Apple струва само 43 цента на година, което, трябва да се съгласим, е изключително ниска цена.

Изчисленията са направени на база на едно пълно зареждане на батерията на телефона всеки ден. За сравнение, при Samsung Galaxy S III разходите за зареждане за година са 53 цента, като от Opower отбелязват, че той е с по-голяма батерия и заради това използва повече енергия.

http://blog.opower.com/2012/09/how-much-does-it-cost-to-charge-an-iphone-5-a-thought-provokingly-modest-0-41year/

Препоръчани оферти

Аксесоари за:
 • Пак добре държи с тоя големия екран. И то особено на браузване, където има много бяло (най - голямата консумация на OLED) . Ако на същата конфигурация изплющиш един 3.5" LCD - стой и гледай колко ще кара... ама не е толкова арно да браузваш на 3.5" :P .
  E34v8
 •  Дори и тъпите модератори в този детски форум не спазват правилата..... Темата не е Самсунг срещу Айфон, а само Айфон... Като толкоз мразите Епъл, защо въобще пишете новини за него???
  Victormihov
 • А само ти не разбра,че изчисленията са правени на базата на това колко е голяма батерията и умножават по всекидневно зареждане по веднъж.
  BANANA_18
 • [Quote]Щом даваш за пример двигателите,дай да видим дали всеки еднолитров двигател с огромно купе е по-икономичен от 1.6/1.8 с малко такова?Запознат ли си ?[/Quote] Сериозно, само това ли измисли да ми отговориш, а после аз съм имал елементарно мислене? Не разбирам как навързваш това с темата, ако примерно говорим за някой телефон като Desire HD, определено може да става въпрос за не добре оразмерена ”двигател/купе”. Но при айфона случая не е такъв, там се слага малка батерия ,защото процесора е супер икономичен, дисплея харчи малко, ОС-а е доста оптимизирана на тема батерия... В действителност при S3 батерията също е добре оразмерена и е нормално да е по-голяма при този дисплей.
  board
 • [Quote]Щом даваш за пример двигателите,дай да видим дали всеки еднолитров двигател с огромно купе е по-икономичен от 1.6/1.8 с малко такова?Запознат ли си ? [/Quote] Това малките двигатели с големи купета са изродщина ... по-икономични са единствено в задръстването на празен ход, но когато ги ипозлваш по предназначение, а именно когато ги караш - нито вървят, нито са по-икономични - голяма мъка за шофьора и за двигателя също, слагат там някакви турбини да замажат положението, но истината е че големите двигатели са незаменими :)
  SwollenMembers
 • Щом даваш за пример двигателите,дай да видим дали всеки еднолитров двигател с огромно купе е по-икономичен от 1.6/1.8 с малко такова?Запознат ли си ?
  BANANA_18
 • [Quote]Може ли да имате такова елементарно мислене[/Quote] И аз това се чудя, доста елементарно го караш с тия туби. Някога замислял ли си се защо на колите с еднолитров двигател им слагат по-малки резервоари от колкото на тези с трилитров? Ще ти помогна, защото имат различен разход. Е и тук е подобно. Дори мога да ти гарантирам, че на айфона с едно зареждане на батерията можех да браузвам много повече време от колкото сега със S3. Да, колкото и парадоксално да ти звучи, въпреки по-големия си капацитет батерията на S3 държи по-малко. И за това си има съвсем обективни хардуерни и софтуерни причини. По същия начин заради огромната си батерия новия айпад се зарежда цели 8 часа, но държи същото време колкото айпад 2.
  board
 • Новината нямаше да е объркана, ако беше спомената Lumia 920. :D
  vladovn
 • Мисля, че цялото объркване идва от това изречение, което може би просто е преведено грешно: [Quote]За сравнение, при Samsung Galaxy S III разходите за зареждане за година са 53 цента, като от Opower отбелязват, че той е с по-голяма батерия и заради това използва повече енергия.[/Quote] Galaxy S III има по-голяма батерия, защото харчи повече ток ! Да се твърди, че харчи повече ток, защото има по-голяма батерия е абсурдно, ок може да се твърди, че му е необходима повече енергия за 100% зареждане, заради по-голямата батерия, но кого го интересува това ? Аз мислех, че идеята е самата консумация на телефоните в режим на работа, а не в режим на зареждане. Както и да е, чувствам се объркан от тази новина , но това не е първата, нито последната такава :D
  SwollenMembers
 • E, ами темата е за разликата между sgs III и iPhone 5.
  vladovn
 • Мисля, че тук по-скоро става въпрос само за оптимизация ... едно е да пишеш софтуер, който да работи с всевъзможни конфигурации, съвсем друго е да пишеш софтуер, който да работи с няколко поколения от едно и също устройство. Доказателство е, че тестовете на едно и също устройство с ICS и JB показват значително подобрение в живота на батерията при JB - всичко е въпрос на оптимизация и подходящ хардуер (yes) Мисълта ми беше, че тук хората се чудят за сметката за ток, без да се коментира че за мобилните устройства и малките разлики в консумацията на ток са доста определящи. Правилната насока е по-оптимзиран софтуер и по-икономични процесори. Поне за мен по-голяма батерия от 2000-2500 mAh в мобилен телефон е прекалено, по-добре е да се работи за смаляването на батериите и подобряването на ефективността, не ми се носят акумулатори в джоба, които се зареждат цяла нощ - в това няма нищо мобилно (no)
  SwollenMembers
 • [Quote]Изчисленията са направени на база на едно пълно зареждане на батерията на телефона всеки ден.[/Quote] @SwollenMembers къде в статията видя,че айфона консумира по-малко,като горе си пише на каква база са правени изчисленията?Пък и нормално да не харчи много ток,нали навигацията не може да се ползва и куп други проблеми с Wi-Fi,bluetooth и други ограничения.
  BANANA_18
 • E, да, но когато iPhone започне да има възможностите на android ще може да сравняваме истинска консумация. В този си вид iOS е по - ограничена и от symbian.
  vladovn
 • [Quote][Quote]Примерно преди за пълно зареждане на айфона ми трябваше около 1 час, а сега при S3 около 2 часа.Не че е фатална разлика, но когато набързо искаш да заредиш батерията преди да излезеш, определено се усеща.[/Quote] Това е много тъпо,което коментирате.Това,че една батерия е с по-голям капаците нали означава,че сутрин ако си заредиш телефона за 1 час айфона ще се зареди на 70% а самсунга на 50 % ще изкара колкото и айфона.Може ли да имате такова елементарно мислене-о-голяма батерия повече време за зареждане и съответно нямало да им стигне тока-хахахахах.Естествено това е при равни други условия. Давам пример.Сутрин тръгваш на поход- вместо айфона имаш туба за вода и вместо самсунга имаш по-голяма туба.Преди си пълнил 70 % вода в тубата на айфона ,което е да кажаме 700 милилитра.За същото време ще напълниш в по-голямата туба (самсунга) пак 700 милилитра,само че в проценти там са 50%.И ся сигурен ли си( board),че си ощетен докато си взимаш душа със самсунга? :)[/Quote] Не мога да разбера как е възможно никой да не разбра елементарната идея на това проучване, а именно че iPhone 5 консумира значително по-малко количество енергия от SGS III примерно. И не - това няма как да се отрази на сметката ви за електричество, чисто и просто iPhone притежава по-оптимизирана OS за съответния хардуер и по този начин със своята малка батерия от 1400 mAh издрържа значително повече отколкото ще издържи Android устройство със същата батерия и производителност. Това е и една от причините iPhone 5 да притежава доста компактни размери и лека конструкция, всъщност консумацията на ток е едно от малкото неща, с които новото iPhone-че може да се похвали, безспорно удря в земята всички останали смартфони. Ако престанете да гледате всичко свързано с Apple през призмата на хейтърството, може би нямаше да го има този спор за батериите и тубите с води ?!
  SwollenMembers
 • Голямата батерия винаги е с предимство :P трябва да знаете че литиевите и литиево полимерните батерии се зареждат до 70% от заряда си за 30 % от времето необходимо за пълно зареждане.Това значи че ако зареждате изцяло за 1 час на 20 мин ще сте на 70 % и после още 40 мин ще тъпчете останалите проценти.А при положение че човек зарежда обикновенно вечер се подразбира че голямата батерия на другия ден ще изкара по дълго от малката :D
  fox_vt
 • И в крайна сметка с която и туба да си ще пиеш еднакво количество вода до 10-то литра след това печели тоя с голямата туба :) Така,че другия нека да си парадира с пълна туба :)
  BANANA_18
 • [Quote][Quote]Естествено, че капацитета на барерията има значение. Ако ползваш едно и също зарядно за да заредиш две батерии с различен капацитет, според теб какво ще се случи?[/Quote] Какво ще се случи? :)[/Quote] Как какво ще се случи? Ако ползвам примера на колегата, с тубите с вода, ако пълниш една туба дето е 10 литра и една дето е 20, коя според тебе ще се напълни по-бързо, като се има предвид, че дебита на течащата вода е един и същ?
  Parmenion
 • [Quote]Примерно преди за пълно зареждане на айфона ми трябваше около 1 час, а сега при S3 около 2 часа.Не че е фатална разлика, но когато набързо искаш да заредиш батерията преди да излезеш, определено се усеща.[/Quote] Това е много тъпо,което коментирате.Това,че една батерия е с по-голям капаците нали означава,че сутрин ако си заредиш телефона за 1 час айфона ще се зареди на 70% а самсунга на 50 % ще изкара колкото и айфона.Може ли да имате такова елементарно мислене-о-голяма батерия повече време за зареждане и съответно нямало да им стигне тока-хахахахах.Естествено това е при равни други условия. Давам пример.Сутрин тръгваш на поход- вместо айфона имаш туба за вода и вместо самсунга имаш по-голяма туба.Преди си пълнил 70 % вода в тубата на айфона ,което е да кажаме 700 милилитра.За същото време ще напълниш в по-голямата туба (самсунга) пак 700 милилитра,само че в проценти там са 50%.И ся сигурен ли си( board),че си ощетен докато си взимаш душа със самсунга? :)
  BANANA_18
 • Само дето колкото по - бързо се зарежда една батерия - толкова по - бързо си заминава. Ако ще ползваш телефона една година - не е проблем, но ако ще се ползва 2-3 години, особено при несменяемите батерии - проблем :) . Не че ще и падне с много капацитета.
  E34v8
 • [Quote]Това за колко време се зарежда не ме бърка особено, тъй като зареждам основно нощем. А това, че Самсунга ти се зарежда по-бавно би трябвало да означава и по-дълъг живот на батерията. Погледни от хубавата страна. При мен като се зарежда за около 3ч. какво да кажа.[/Quote] Определено не означава, че батерията на Смасунга държи повече. Иначе аз съм свикнал да браузвам от телефона в леглото преди да заспя и той рядко нощува на зарядно. Преди нямах грижи, защото докато сутрин за 40 минутки си взема един душ и си изпия кафето, айфона вдигаше с 70% батерията. Но сега трябва повече да се замислям за батерията. Не е болка за умиране, но определено смятам бързо зареждащата се батерия за предимство.
  board