iPhone 5 няма да може да работи с LTE мрежите в повечето европейски страни

iPhone 5 няма да може да работи с LTE мрежите в повечето европейски страни
Въпреки мащабната премиера на iPhone 5 в Щатите възможностите на смартфона за работа с бързи LTE мрежи ще са безполезни в повечето европейски страни, в които вече се предлагат LTE услуги, твърди Reuters. Според агенцията смартфонът може да обърка европейските потребители и дори да забави развитието на 4G услуги в региона. Основният проблем се крие в поддържаните честоти - iPhone 5 не е съвместим с LTE мрежи на 800MHz и 2.6GHz, каквито са изградени в по-голямата част от Западна Европа, включително във Франция, Италия и Испания, а разчита на честотната лента 1.8GHz, която повечето европейски оператори използват за пренос на глас.

Apple има три варианта на iPhone 5 - един за честотите на американския оператор AT&T, втори за мрежите на Sprint и Verizon и трети за останалата част на света. Затова в началото само Deutsche Telekom в Германия и Everything Everywhere в Англия ще са в състояние да осигурят бърз достъп до интернет, тъй като разполагат с мрежи на точните честоти. Възможно е по-късно да се появят и други варианти, но засега положението е такова и то поставя в неизгодна позиция оператори като Vodafone и О2 в Англия и Германия. Дори и без 4G, iPhone 5 е съвместим с технологията DC-HSDPA, която осигурява скорост на изтегляне на информация до 42 mbps, докато LTE е способна на 100 mbps.

http://www.reuters.com/article/2012/09/14/us-apple-europe-spectrum-idUSBRE88D0NX20120914

 • До скоро в квартала ми iPhone 4 едва се връзваше на 3G. А в момента с iPhone5 не само хваща 3G, ами и покритието е или пълно или с една черта под пълното покритие. Ето резултатите от първия тест (имам телфона от два дни): [img]http://i47.tinypic.com/dzb4zs.png[/img]
  angelovarna
 • [Quote]И за войс-карти е достъпно, въпреки, че дейтата е с приоритет. През войска карта аз съм бил свидетел на почти 18 мегабита скорост с SGS2. Честно казано по отношение интернет съм изключително впечатлен от Мобилтел и това е моя избор за мобилен интернет, перфектна HSPA мрежа. Не мисля, че нещата ще са по-различни с LTE.. Все пак обаче бих предпочел на обществените места, където имат фиксирана свързаност, телекомите да изграждат свободни точки за достъп. Това би облекчило наличната наземна инфраструктура и било чудесна реклама.[/Quote] Ааа, не знам ... Аз с мойта карта съм достигал максимално 10 mbps при идеални условия, а в повечето случаи скоростта е около 5 mbps. Не знам колко е перфектна мрежата им, но не я намирам за по-бърза от тази на Виваком. По-бърза е единствено, ако се ползва DC-HSPA - интересно ми е ако си сложа мойта voice карта в такова устройство какви скорости ще достигне.
  SwollenMembers
 • Ще се претовари, но поне могат спокойно да пуснат по-поносима минимална скорост при желание
  mkpetrov
 • И за войс-карти е достъпно, въпреки, че дейтата е с приоритет. През войска карта аз съм бил свидетел на почти 18 мегабита скорост с SGS2. Честно казано по отношение интернет съм изключително впечатлен от Мобилтел и това е моя избор за мобилен интернет, перфектна HSPA мрежа. Не мисля, че нещата ще са по-различни с LTE.. Все пак обаче бих предпочел на обществените места, където имат фиксирана свързаност, телекомите да изграждат свободни точки за достъп. Това би облекчило наличната наземна инфраструктура и било чудесна реклама.
  asenna5
 • [Quote]LTE мрежата на Мтел (доколкото я има) е на 1800MHz. Също така немалка част от 3G-то е Dual-Cell на 42.2. Така че, който има нешейпнати мегабайти ще може да подръпва със сериозни скорости[/Quote] Dual-Cell технологията е голяма работа (yes) Виждал съм как iPad вдига почти 30 mbps с М-тел. Но това май е достъпно само за M-Tel SURF NONSTOP XL (40 лева такса). Но не мисля, че тази технология ще стане масова, защото най-вероятно мрежата ще се претовари :D Точно заради това идват LTE мрежите (yes)
  SwollenMembers
 • LTE мрежата на Мтел (доколкото я има) е на 1800MHz. Също така немалка част от 3G-то е Dual-Cell на 42.2. Така че, който има нешейпнати мегабайти ще може да подръпва със сериозни скорости
  ogs
 • При средна големина на книга за Киндъл от 1 MB, това пвави 250 свалени книги на месец. Който мисли че ще може да прочете толкова, ами нека да се пробва. LTE-то е добре като идея, но ще е скъпо за реализиране. Удачният вариант беше евтин - със стандартно IP оборудане , но той не получи разпространение.
  A4i
 • [Quote]Погледни новия Киндъл с LTE с какъв план се предлага ..цели 250 мегабайта (и след това спира, в САЩ и навсякъде се налага тенденцията да няма неограничен интернет)..УАУ! [/Quote] Това е екстра срещу 50 долара на година, което прави около 4 долара (6 лева) на месец, т.е. 6 лева за 250MB, а пък 6 лева за американците са все едно 6 стотинки за нас (beer) Това не е причина да мислим ,че тарифните им планове отиват в по-ограничена насока. Преди време бях видял по една американска телевизия реклама на техен мобилен оператор, в която навсякъде хора сваляха големи файлове под надписа LTE, а накрая посланието беше "истински неограничен мобилен интернет". Е, 100% има звездички, но според мен с тея DropBox-ове и други облачни услуги, няма как - натам ще вървят нещата (yes)
  SwollenMembers
 • Пък аз си мисля, че цялата тая орязаност на ифоня що се отнася до lte е заради самсунг. Самсунг притежава патенти там и май май епъл внимават много да не нарушат някой, че такъв ще им го нахакат - свят ще им се завие.
  vinse
 • Абе цялата работа е , че една LTE базова станция може да обслужва на максимална скорост едно свързано към нея устройство. Ако се вържат две, ще трябва да дели максималната скорост на половина. Ако са три свързаните устройства, дели на 3 и т.н. Точно за това скоростите са теоретични. Постижими са ако сте на метър- два от антената и се се вързали единствено вие при слабо натоварване на преносната мрежа.
  A4i
 • Кофти работа. Според мен е по-добре 256 Kbit/s flat rate или 512 Kbit/s flat rate, отколкото минутка кеф и после цял месец късане на нерви. Това не би трябвало да увеличи кой-знае колко натоварването на мрежите на операторите в сравнение със сегашната практика с бързите мегабайти и след това бавната скорост.
  fashion_m
 • LTE плановете в Бг със сигурност ще бъдат по-добри от почти навсякъде, тук сме с най-добрия интернет, но нещата пак ще бъдат смешни. Погледни новия Киндъл с LTE с какъв план се предлага ..цели 250 мегабайта (и след това спира, в САЩ и навсякъде се налага тенденцията да няма неограничен интернет)..УАУ! С LTE ще ги изфукам за около 2 (две!) минути най-вероятно. ..Така и тук. Идеята със скоростите е добра, но на този етап неприложима, тъй като технологията е изпреварила на практика развитието на мрежите. По-лесно е цял град да се покрие с Wi-Fi.
  asenna5
 • Преди да има смисъл от LTE трябва да уплътним капацитета на 3G. Трябва да има планове с повече мегабайти на бърза скорост и по-висока "бавна" скорост след изчерпването им. А защо не и неограничен интернет, на различни скорости, както при кабеларките?
  fashion_m
 • То се оказва, че и не може едновременно да говориш и да текат данни ;)..в CDMA мрежи...(whistle)
  uglyipl
 • мистика едва ли по скоро още един разход върху основната все още gsm мрежа
  purko1
 • Бейсбанда на аифоня няма проблем с честотите/каналите на LTE - поддържа ги всичките. Требе обаче да се налепят допълнително силови елементи след него по платката.
  A4i
 • и факта ще подържа ли пренос на глас лте-то първоначално и ако не кога ;)
  purko1
 • [Quote]Тестово го бяха пуснали в 1-2 населени места и само фирми можеха да го тестват. Няколко фирми се решиха, другите бяха "резнати". Това LTE е по-голяма мистика от нов продукт на Епъл, как никой не даде малко детайли по скоростите, покритието (стои ли постоянно вързан), да се ангажират с някакви срокове. Виваком си го казаха, до 1-2 години поне да не чакаме LTE, MTEL-ите само реклама си правят , белким някой клиент се излъгал да иде при тях (whistle)[/Quote] Аз се бях настроил, че от Нова Година все някой ще пусне LTE мрежа, било то само в големите градове. Е, много тъпо ! И от Apple много са се изложили с честотите, защото 800 Mhz за Европа е подходяща честота за LTE (ако не се лъжа точно тя ще се освободи след прекъсването на аналоговата ефирна телевизия), а те не я поддържат. Толкова ли не успяха и как така Motorola RAZR HD ги поддържа всичките честоти ? И btw 2600 Mhz не е ли прекалено висока честота за устройство, което си го слагаш на ухото :X
  SwollenMembers
 • Тестово го бяха пуснали в 1-2 населени места и само фирми можеха да го тестват. Няколко фирми се решиха, другите бяха "резнати". Това LTE е по-голяма мистика от нов продукт на Епъл, как никой не даде малко детайли по скоростите, покритието (стои ли постоянно вързан), да се ангажират с някакви срокове. Виваком си го казаха, до 1-2 години поне да не чакаме LTE, MTEL-ите само реклама си правят , белким някой клиент се излъгал да иде при тях (whistle)
  bomobilebulgaria
 • Те си го имат. Ама се ползва от ограничен брой корпоративни клиенти.
  asenna5