iPhone промени телефона (Част I)

iPhone промени телефона (Част I)

Джобс ходи бавно по сцената. Бели маратонки, светли дънки и черно поло. Прави дълга пауза, поглеждайки за секунда в земята. Какво ли минава през главата му в този момент? Задоволство? Удовлетворение, че един от най-важните продукти за компанията най-накрая е готов за своята премиера? Самодоволство от чувството, че светът ще бъде смаян? Ако трябва да заложа, бих казал всичко това. Думите на Джобс обаче са: “Това е денят, който очаквам от две години и половина”, а възгласите на публиката ясно показват, че нетърпението е споделено.

“Идва момент, в който се появява продукт, който променя всичко”, продължава Джобс, обяснявайки как Apple е имала възможността да го направи през 1984 с Macintosh, през 2001 година с първия iPod, а сега е време за нови три революционни продукта. Ръкопляскания. Джобс продължава. “Първият е iPod с широк екран и управление чрез докосване.” Бурни ръкопляскания. Доволна усмивка на лицето на Джобс. “Вторият е революционен мобилен телефон.” Тълпата е още по-шумна. Камерата показва големи усмивки сред зрителите. Тази на Джобс пък е леко лукава. “Третият е революционен интернет комуникатор.” Вяли аплодисменти, но и последното устройство не звучи като особено вълнуващо. Джобс сдържа усмивката си.

На екрана иконките за трите устройства започват да се въртят бързо, а Джобс ги изговаря едно след друго и след това пита: “Схващате ли? Това не са три отделни устройства - едно е и го наричаме iPhone”.

 


Първа вълна

Откровено казано не съм потребител на продуктите на Apple и съм изцяло в лагера Android, но когато гледам този момент от презентацията, вълна от вълнение винаги преминава по цялото ми тяло и леко настръхвам. Причината е, че от този ключов момент в историята не само на Apple, но и на целия технологичен свят, вече са изминали 12 години и всеки от нас знае отзвука от новото устройство.

Всичко това се случва на 9 януари 2007 година, а продажбите започват на 29 юни същата година. В края на годината списание Time го обявяват за изобретение на годината и не е никак трудно да си представим защо - достатъчно е да видим останалите знакови телефони през 2007 година. На какво се дължи това? Би било лесно да кажа, че това е най-добрият телефон на пазара, но всъщност в много отношения iPhone изостава, и то дълги години, в някои базови направления. В края на своето ревю в Wall Street Journal Уолт Мосберг обобщава, че въпреки някои недостатъци и липси (GPS, карта памет, труден достъп до батерията, 3G, MMS, приложения от трети страни, невъзможност за копиране и поставяне, файлова система, лоша камера без автофокус и светкавица), iPhone, погледнато обективно, е красив и революционен преносим компютър”.

В същото време iPhone промени начина, по който мислим за тези устройства, даде тласък на моделите с изцяло тъчскрийн управление, въпреки че не е първият такъв модел, но най-ключовото е, че усети какво търсят потребителите. И това не е съвкупност от най-добрите функции в неудобна или трудна за използване среда, а точно обратното - удобно устройство, оптимизирано за потребителя, макар и носещо своите ограничения. Още на първата презентация на iPhone Джобс продаде история, а не продукт. Чувство, а не купчина от платки. Първият iPhone нямаше дори магазин за приложения (App Store се появи една година по-късно), не записваше видео(!), дори тапетът не можеше да се персонализира, но всичко, което правеше, го правеше наистина добре. Сърфирането в интернет беше оптимизирано, екранът разпознаваше повече от едно докосване и можеше да се използва удобно, успешно заместваше и iPod.

Когато година по-късно се появиха първите модели с Android, те можеха да правят много повече (магазин, видео, по-лесно споделяне и т.н.), но използването им все още беше много по-назад спрямо това на iPhone. Операционната система изискваше време за ориентация и със сигурност допадна на онази част от потребителите, които обичат да се ровят из менютата и да персонализират почти всяка част от изживяването, но голяма част от хората не търсят това. Така Apple създаде един изцяло нов пазар за хората, които може и да не получават телефона, който може най-много, а този, който работи най-добре, който е най-добре оптимизиран.

Връщайки се отново към презентацията на Джобс и всъщност към всяко негово изказване от сцената, той направи още нещо много съществено - промени имиджа на технологиите и е сред основните “виновници” за изграждането на връзката, която имаме днес с тях - не просто като джаджа, която ни върши работа, а като част от живота ни. Така се промени и начинът, по който ги използваме, по който консумираме съдържание и всъщност това тласна цялата индустрия в тази посока.

Предистория

iPhone всъщност е стъпка и част от политика, която Джобс прилага в Apple от завръщането си през 1997 година, след като през 1985 година напуска поста на изпълнителен директор и компанията, която е създал. Тук не искам да влизам в подробности за самия човек, начина му на работа и отношението към служители и близки, фокусът е върху историята на iPhone.

Когато Джобс се завръща през 1997 година, Apple е в ужасяващо състояние, далеч от славните си години и сякаш силите ѝ вече са на изчерпване. Освен, че Джобс сключва партньорство с Microsoft, като Бил Гейтс инвестира 150 млн. долара в Apple, той прави сериозен одит на продуктите и орязва портфолиото. В този момент компанията има 15 модела декстоп компютри, от които остава един. Принтерите и периферията са изкоренени, намалява инженерите и ограничава разработката на софтуер. Свиването обхваща и дистрибуторите и продавачите на дребно, а производството е изнесено в Тайван. Най-общо Джобс ограничава инвентара с 80%, за да останат само продуктите, които реално носят приходи. Дори и днес продуктовото портфолио на компанията остава много добре сегментирано и подредено.

Горе-долу по това време Nike също изпитва затруднения и Джобс дава много ценен съвет на изпълнителния директор на спортния гигант Марк Паркър: “Nike произвежда някои от най-добрите продукти в света. Продукти, които желаеш. В същото време правите и много боклуци. Отървете се от тях и се фокусирайте върху добрите неща”. Просто, но фокусът върху малко и качествено портфолио често е труден и е лесно да бъде изгубен. Този фокус обаче се наблюдава и в първия iPhone.

Историята преди сцената

Търсейки подробната история на първия iPhone, попаднах на множество източници, които се базират на книгата The One Device: The Secret History of the iPhone (“Едно устройство: Тайната история на iPhone) на Брайън Мърчант, журналист в Motherboard. В началото на новото хилядолетие Apple е преродена компания, а iPod е един от хитовите ѝ продукти. През 2003 година продажбите му са 2 млн., през 2004 г. достигат 10 млн., а  през 2005 година - 40 млн. Развитието на мобилните телефони започва да вещае постепенното отмиране на музикалните плейъри.

През 2005 година Apple и Motorola пускат в партньорство телефона Rokr E1, който разполага с версия на iTunes Music Store. Ограниченията на модела (побира само 100 песни, работи бавно и прехвърлянето на информация е тромаво) го обричат на сериозен неуспех. Този неуспешен опит финално убеждава Джобс, че именно той и неговата компания трябва да се включат в този сегмент и да създадат собствен телефон.

Самият проект се провежда под драконови мерки за сигурност, за да остане в пълна тайна. Кодовото име е Purple и в началото работят най-общо по две идеи - P1 е телефон, базиран на iPod nano с ръководител Тони Фадел (бащата на iPod, а по-късно и на Nest), докато P2, по който работи и Джони Айв, е базиран на изцяло ново устройство с мултитъч функционалност - таблета 035. Два екипа споделят дизайнерите по потребителския интерфейс.

В компанията започват да се случват странни неща за някои от служителите. Най-добрите кадри започват да изчезват от работните си места, пренасочени към секретния проект - в пълна тайна. Те са отделени от останалата част от компанията в една от сградите в Купертино и работят почти без почивка - хранят се на работното си място, понякога спят на работното си място. Служителите дори слагат надпис “Боен клуб”, защото, както добре знаем от филма, първото правило на Боен клуб е, че не говориш за Боен клуб.

Втората част на темата е тук

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

 

Оферти на деня

  • Apple са силно възвеличавани в ролята им на променили пазара на мобилните технологии. Представения от тях през 2007 г телефон ще продължи да бъде нищо повече от iPod с телефония почти година и половина след старта на продажбите си. Националистичното обявяване на iPhone за изобретение на годината от Time не е нищо повече от опит да се омаловажи факта, че HTC представиха напълно функционален смартфон базиран на Windows Mobile с първия по рода си интерфейс за Windows базиран на управление с пръсти вместо стайлус., Не отричам важността на една противореччива личност в Apple - Стив Джобс. На практика не Apple, а именно той става един от хората направили съвременните смартфони. Apple продължава съществуването си, но от един определен момент нататък иновациите в апаратите им е сведена до копиране на конкурентите им...
    bad0ne