iPhone X е генерирал 35% от печалбaта от мобилни телефони в края на миналата година

Агенцията Counterpoint Research публикува доклад за продажбите на смартфони през последното тримесечие на 2017 година, който съдържа изключително интересни данни. Според информацията печалбите на производителите са се свили с 1% на годишна база, а основната причина за това е липсата на очаквания ръст при премиум устройствата. Анализаторът Карн Чухан подчертава, че представянето на Apple на фона на цялостния пазар е изключително.

Препоръчани оферти

Аксесоари за:

Компанията от Купертино е успяла да постигне ръст от 1% на печалбите си на фона на цялостния застой в индустрията, а в същото време само за два месеца на пазара iPhone X е генерирал 21% от всички приходи от мобилни телефони и цели 35% от печалбите за периода. Чухан също така подчертава, че поради по-дългия цикъл на продажби на устройствата на Apple се е получило така, че осем от десетте най-печеливши смартфона в края на 2017 са именно нейни. Любопитното в случая е, че дори модели на три години генерират повече печалби за Apple от актуалните флагмани на конкуренцията.

Тарун Патак пък коментира впечатляващото представяне на китайските производители, които са успели да постигнат печалба от над 1.3 милиарда долара за периода. Този резултат е следствие на успешния микс от смартфони от средния и високия клас, както и от повишената средна продажна цена. Големите китайски производители като Huawei, OPPO и Vivo вече могат да си позволят да продават на по-високи цени, а продуктите им са достатъчно иновативни, за да бъдат конкурентни в премиум сегмента.

От обзора на Counterpoint Research се вижда, че 86% от общите печалби от смартфони за тримесечието са на сметката на Apple, а 10-те най-успешни телефона са генерирали общо 90% от всички печалби. Особено впечатляващо е представянето на Huawei, които са увеличили печалбата си с 59% на годишна база и дават сериозна заявка за по-челно място в класирането през следващите тримесечия.

Източник: Counterpoint Research