Исканията на Тръмп затрудняват сделката за TikTok в САЩ

Исканията на Тръмп затрудняват сделката за TikTok в САЩ

Наскоро Microsoft потвърди, че преговаря с китайската компания ByteDance за покупката на бизнеса на TikTok в САЩ и няколко други държави, след като стана ясно, че Доналд Тръмп иска да забрани приложението заради опасения около сигурността на потребителските данни на американците. Microsoft посочи, че евентуалното споразумение трябва да бъде постигнато до 15 септември, което е много кратък срок за толкова сложни преговори.

Оказва се, че изискването за дата е зададено от Доналд Тръмп, който заплашва да блокира приложението на 15 септември, ако преди това няма сключена сделка. Преговорите обаче се затрудняват и от друго негово изискване – американското правителство трябва да получи значителна част от продажната сума. Правни експерт посочват, че подобно искане за осигуряване на регулаторно одобрение за придобиване е крайно необичайно.

BBC посочва, че според Никълъс Клайн, който е адвокат в DLA Piper, като цяло правителството няма правомощията да вземе дял от частни сделки, които преминават през Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ – това е орган, който преглежда някои външни инвестиции в страната. Ситуацията е особено деликатна за Microsoft, защото вчера търговският съветник в Белия дом Питър Наваро подхвърли, че ако купи американския бизнес на TikTok, компанията може да се раздели с дяловите си участия в Китай.

През уикенда държавният секретар Майк Помпео заяви, че през идните дни Тръмп ще предприеме действия и срещу други китайски софтуерни компании, които смята, че представляват риск за сигурността. Без да осигури доказателства, Помпео посочва, че TikTok предоставя потребителските данни на китайската комунистическа партия. Междувременно китайските медии сравняват действията на САЩ с кражба на технологични компании и посочват, че Китай има много начини, с които да отговори, ако администрацията на Тръмп осъществи планираното.

Източник: BBC