Италианска компания за дрехи носи името на Стив Джобс

Apple управлява внимателно своята интелектуална собственост и се грижи познатите марки да не се използват без позволение, но понякога дори и милиардите долари на компанията не са достатъчни, за да попречат това да се случи. След години на съдебни спорове с американската компания италианците Винченцо и Джакомо Барбато успяха да се преборят в съда с Apple за правото да нарекат компанията си “Стив Джобс”. Сагата започва през 2012 година, когато братята забелязват, че Apple не е запазила правата над името на своя основател.

Двамата са били в процес на създаване на собствена компания за дрехи и аксесоари след години работа за други марки и са решили, че името Steve Jobs ще бъде особено подходящо за новото им начинание. Apple веднага се обръща към европейските регулатори, но атакува създаденото от двамата лого, което залага на буквата J и дори включва отхапана част и листо като в логото на Apple. Експертите обаче отсъждат, че буквата J не се яде и така отхапаната зона не може да се счита за нарушаване на правата на Аpple над знаковото изображение.

Така братята могат да продължат да ползват името на Steve Jobs за своите джинси, тениски, чанти и други аксесоари. От интервю на двамата за Business Insider Italia става ясно, че сред плановете за бъдещето влиза и пускането на потребителска електроника, но засега не се знае повече каква ще бъде тя и не е ясно дали един ден няма да видим смартфони на име Steve Jobs.

Източник: The Verge