Как да проверите дали вашите Facebook данни са сред изтеклите?

Как да проверите дали вашите Facebook данни са сред изтеклите?

Тази седмица стана ясно, че в интернет са изтекли данни за 533 милиона Facebook акаунта и сред тях има имена, телефонни номера, пощенски адреси и още. И не става дума само за информацията, която е била споделена в профилите, но и за скрити данни. Изтичането е станало още през 2019 година, а атаката е била осъществена чрез използване на бъг във функцията за импортиране на контакти, който по-късно е бил отстранен.

Макар да става дума за старо изтичане, за него се заговори през седмицата, след като данните от него се появиха в различни хакерски форуми. Ако се питате дали хакерите са успели да изтеглят и вашата информация, вече има инструмент, с който лесно да проверите. Това става, като посетите сайта Have I Been Pwned, който прави проверка на база на въведен email или телефонен номер.

Инструментът, който служи за проверка на данни и в други изтичания на информация, е създаден от Трой Хънт. Той посочва, че в изтеклите данни има над 500 милиона телефонни номера и само няколко милиона адреса за електронна поща, така че повечето потребители получават отрицателен резултат при търсенето вместо положителен.

Търсено по телефонен номер беше добавено по-късно заради огромния трафик към сайта след новината за изтичането на информация. В началото търсенето в данните беше възможно само по email. Дори се заговори, че сред изтеклите данни са и тези на Марк Зукърбърг. Facebook започна да изисква въвеждане на телефонни номера през 2011, като посочи, че това се прави по съображения за сигурност.

  • Това е весело :) Добра новина.
    npet