Как Huawei пресъздаде с музика Северното сияние

Миналата седмица във Виена се състоя премиерата на едно по-специално музикално произведение. Ако сте успели да го гледате в YouTube или Facebook, сигурно се досещате кое беше то – точно така, става дума за симфонията Sound of Light. Тя е резултат от партньорството на Huawei с някои световноизвестни музиканти и на практика облича в звук невероятните цветове на Северното сияние.

Аксесоари за:

Всъщност голямата част от работата по трансформирането на светлината в звук е свършена от разширените възможности за изкуствен интелект в Mate 20 Pro. Целта пред участниците в проекта е да заснемат Северното сияние, а след това да научат специалната система с изкуствен интелект в Huawei Mate 20 Pro да разпознава ключовите визуални елементи от записа и да ги превръща в музикални композиции. По-късно тези композиции се използват за създаването на симфония за оркестър.

Заснемането на природния феномен става в норвежкия град Тромсьо от фотографа Къегил Скогли, а  после материалите отиват в лаборатория, където композиторът Марк Сейфриц използва специално създадена система с изкуствен интелект за Huawei Mate 20 Pro, за да композира музика. След това музикалните елементи са изпратени на Джеймс Шиърман, който ги аранжира в симфонията Sound of Light, която прозвуча във Виена.

За реализирането на симфонията е било нужно мощно устройство и Huawei Mate 20 Pro се оказал особено подходящ. В началото екип от софтуерни инженери създава AI платформа, която да бъде настроена да разпознава и анализира различните характеристики на светлината.

После изкуственият интелект е обучен да свързва музикални елементи със заснетите клипове на Северното сияние въз основа на отчетените цвят, размер, светлина и скорост на ефекта. Huawei Mate 20 Pro заменя компютрите, нужни за генерирането на музикалните компоненти, а по време на живото изпълнение преобразуваните данни се подават към електронни музикални инструменти.