Какво представлява технологията за безжично зареждане Qi

В последните години голяма част от смартфоните от флагмански клас разполагат с технология за безжично зареждане. Наложилият се стандарт в това отношение е Qi.

Тази технология с отворен интерфейс работи чрез електромагнитна индукция между намотки и може да зарежда устройства на разстояние до 4 сантиметра. Стандартът се разработва и развива от Wireless Power Consortium, като за зареждане е необходима поставка, върху която се позиционира съвместим модел. Освен за смартфони, технологията е приложена и при други устройства, включително безжични слушалки и таблети.

Процесът по предаване на енергия се задейства, когато върху подложката бъде поставен съвместим уред, а за трансфера се разчита на електромагнитни намотки. В момента актуалната версия на стандарта е 1.2.4, а максималната мощност при зареждане е до 30W.

Източник: WPC

 • Сериозно ли това е единствения плюс на безжичното, че в тъмното не търсиш кабела хах. Само как се измъчвам нощно време да търся кабела.. хаха. Не казвам, че е лошо.. хубава алтернатива е, но полза нулева.
  То като извития екран на самсунг. Уж с някви ползи, но реално нищо.

  Хубаво е обратното безжично на смартфоните, най-вече заради часовници, гривни, слушалки и т.н Да, това има полза и реално приложение.
  wer_aac
 • На мен пък ми е супер удобно. Няма кабели , просто лепваш телефона и готово. Особено вечер в тъмното няма да налучкваш постоянно и да надереш лайсната около порта. Няма и опасност някое от децата да се оплете в кабела. Като ти звънне някой просто грабваш телефона и после го лепваш пак. Качествените безжични зареждат доста бързо(под 2 часа) ама имат и вентилатор за охлаждане. Супер бързо зареждане винаги можеш да ползваш с кабела така или иначе. Но свободата и удобството на безжичното за мен е незаменима вече.
  propov
 • Бъзро бежично зареждане загрява понякога доста телефона, а жегата не е добре за батерията.

  Безжично изплзвам само в колата с Waze навигацията в стойка с вградено бежично зареждане.
  Бързо безжично в този случай няма смисъл, защото "бързото" се изключва автоматично от телефона и става "стандарно безжично", когато дисплея на телефона работи (освен AOD). При нормално зареждане след 300 км Waze (без режими на пестене/потъмняване) при мен заряда е ~ 2-3% повече от както съм тръгнал.
  Чо :)
 • Аз не виждам кой знае какъв смисъл от това безжично зареждане. Значи няма да си включа смартфона със стандартен кабел, но ще го оставя на подложка, която пак е включена в контакт, но видиш ли смартфона се зарежда безжично. При видеоразговори, слагаш телефона на подложката и след приключване на разговора имаш повече батерия. Също вкъщи вместо на масата го държиш на подложката и макар и по-бавно, си се зарежда докрай батерията.
  YoungGuy
 • Вито, удобаствата всеки ги знае, минусите също.
  Работата е, че в едни моменти едното по-удобно, в другите другото.
  Дали можеш да живееш без безжично зарядно - абсолютно!
  Аз лично намирам 2 основни приложения и ползвам тях.
  Едното е на нощното шкафче вечер, другият е на бюрото на работа.
  Вдигната стойка, като получавам известия е удобно, като звънне - вдигам, говоря и пак слагам.
  Благодарение на този ми навик на работа почти никога не ми се налага да зареждам бързо - излизам от вкъщи, батерията е на 100, прибирам се от работа - батерията е на 100 - много е удобно.
  radko89
 • Най редовно на телефоните вкъщи се скапва буквата на usbто и става проблем особено когато не могат да я оправят (да и такъв случай съм имал)
  todortk
 • През нощта ясно, просто слагаш, но когато се прибера и имам 20 процента батерия не мога да чакам няколко часа, за да се зареди. За един душ време батерията ми е пълна... С безжичното си с вързани ръце, телефонът става почти неизползваем.
  Вито
 • И аз така си мислех на времето, но действително е по-удобно. Подложката си стои денонощно включена в контакта и лягайки си вечер не търсиш кабела в тъмното, а просто поставяш телефона отгоре на подложката. Не че е кой знае какво усилие де, ама пак си е по-удобно. В момента даже имам три безжични зарядни на моето нощно шкафче, едно за телефона, едно за часовника и едно за слушалките :D
  iWolff
 • Аз не виждам кой знае какъв смисъл от това безжично зареждане. Значи няма да си включа смартфона със стандартен кабел, но ще го оставя на подложка, която пак е включена в контакт, но видиш ли смартфона се зарежда безжично.
  wer_aac
 • Мислех да взема за Самсунга, но няма да ми върши абсолютно никаква работа. Не мога да чакам 3 часа за "бързо" зареждане.
  Животът на батерията никога не ме е интересувал. Явно много хора карат по 5-10 години с един телефон, та се притесняват...
  Вито
 • А и безичното зареждане скъсява живота на батерията, това идва от топлината която се отделя над 35 градуса е вредна за батериите, при този тип зарежда градуса стига 45 - 50 Можеш ли да посочиш източник на тази информация?
  Според мен е точно обратното - по-нисък ток на зареждане - пи-ниска температура вследствие от зареждането.
  Като цяло е точно наобратно от горе-написаното - с безжично зарядно увеличиваш живота нс батерията и е доста по-полезен този тип зареждане за нея.
  radko89
 • А и безичното зареждане скъсява живота на батерията, това идва от топлината която се отделя над 35 градуса е вредна за батериите, при този тип зарежда градуса стига 45 - 50
  dani1974