Канадската полиция е успяла да разкодира над милион съобщения от BBM

Канадската полиция е успяла да разкодира над милион съобщения от BBM

В светлината на скандала между Apple и FBI за отключването на принадлежал на терорист iPhone, всяка история за нерегламентиран достъп на властите до лична информация ще предизвика доста емоции. Такова е и разследването на Vice и Motherboard, които са установили, че канадската полиция (RCMP) е използвала ключ за декриптиране на над 1 милион съобщения от услугата BBM на BlackBerry, който може да е бил предоставен на полицията от самата компания. В документите от съда, които Vice и Motherboard са получили, се намеква, че BlacBerry съдействат на полицията по някакъв начин, но от друга страна не е изключено и канадската полиция да е получила ключа от трета страна.

Става дума за персонални телефони BlackBerry, тъй като служебните се свързват към корпоративни сървъри и генерират свои криптиращи ключове. Персоналните устройства обаче разчитат на ключ, който е зареден в тях при производството им. Остава възможността и BlackBerry да са предоставили сами глобален ключ, който служи за отключване на всякакви устройства. По-интересният въпрос обаче е дали RCMP все още разполага с този ключ, ако BlackBerry са го предоставили доброволно, защото подмяната му след като полицията си е свършила работата, изисква обновяване на софтуера на много устройства наведнъж. Засега от BlackBerry са отказали да коментират случая.

Източник: Vice

 • Не ползвам Black Berry. В статията е обяснено за какво иде реч.
  Вито
 • Явно наистина мислиш, че телефона ти може да е толкова сигурен, че никой да не може да достигне информацията в него. :) За родното МВР и служби това може да е вярно в някои случаи, но за американците - нада ли. Едно е да ти прочетът информацията, а друго - изготвяне на доказателства пред съда. Лично аз предпочитам да не разчитам на мобилни телефони и компютри, ако има какво да крия. Не напразно, някъде из нета бях чел, че немските разведки са минали на пишещи машини. :)
  Swabhav
 • Нещо бъркаш ситуациите. [Quote]канадската полиция (RCMP) е използвала [B]ключ за декриптиране[/B] на над 1 милион съобщения от услугата BBM на BlackBerry, [B]който може да е бил предоставен на полицията от [u]самата компания[/u][/B].[/Quote] Все още не е ясно от къде е ключа и ползвана ли е трета страна за него, но до колкото съм запознат ако правителството на Канада иска декриптиране BB ще им го даде. Обаче! Не по-малко важен е и фактът, че [Quote][B]Става дума за персонални телефони[/B] BlackBerry, тъй като [B]служебните се свързват към корпоративни сървъри и генерират свои криптиращи ключове[/B].[/Quote]
  Вито
 • Няма нещо направено от човек, което да не може да се развали, промени , подобри от друг човек. Те коли за по 100к евро отключват и запалват за секунди. А относно правописа - не виждам проблем с цитата, който си дал. А и да има грешки - това не е кръжок по правопис, а свободен форум за споделяне. Пише се на бързо, греши се. По - важно е да имаш да кажеш нещо, не толкова как точно ще го направиш
  propov