Китай е предупредила технологични компании да не изпълняват забраните на Тръмп

Китай е предупредила технологични компании да не изпълняват забраните на Тръмп

Правителствени представители от Китай са предупредили редица технологични компании за „сериозни последствия“ при изпълнение на забраната на САЩ за работа с Huawei, сочи информация от източници на The New York Times. Заплахите са били отправени по време на поредица от срещи от представители на Комисията по национално развитие и реформи, Министерството на търговията и Министерството на промишлеността и информационните технологии с „широк кръг от компании, които изнасят стоки за Китай.“

Сред привиканите са били представители на ARM, SK Hynix, Microsoft, Dell и Samsung, като са отправени различни предупрежденияспоред това дали компаниите са от САЩ или не. Става дума за послания срещу преместването на производството извън Китай и срещу изпълнението на щатската забрана за работа с определени компании, а освен това на  компаниите било намекнато, че могат да лобират срещу санкциите на американската администрация.

Споменава се, че действията им ще имат трайни последици, но това няма да е така за чуждестранните компании, които запазят нормални бизнес отношения с китайските си партньори. Според изданието подобни заплахи няма да са ефективни срещу американските фирми, тъй като те не биха рискували юридическите последици от неизпълнение на решенията на администрацията на Тръмп. Припомняме, че наскоро Китай заплаши, че ще създаде черен списък с "ненадеждни лица" в отговор на поставянето на Huawei в американцкия забранителен списък.

Източник: The New York Times

Препоръчани оферти