Китай с водеща позиция при 5G патентите

Китай с водеща позиция при 5G патентите

Германската компания IPlytics, която се занимава с анализ на патенти, е установила, че китайски компании държат цели 34% от свързаните с 5G патенти. На второ място са фирми от Република Корея с 25%, а САЩ и Финландия имат дял от по 14%. В Топ 10 са още Швеция с 8%, Япония с 5%, а Тайван, Канада и Великобритания са с под 1%. В случая IPlytics са използвали база данни с 94 милиона патентни заявления в световен мащаб и са установили, че свързаните с мрежите от пето поколение патенти към момента са общо 74 500.

Впечатляващото в случая е, че относителният дял на Китай се е увеличил с цели 50% спрямо патентите за 4G мрежи. За тях Китай и Република Корея имат по 22%. Другата интересна подробност от доклада е, че Финландия и Швеция са успели също да увеличат своя дял, докато в същото време САЩ и Япония са намалили своите проценти. Разбивката по компании показва, че Huawei самостоятелно държат 15.05% от всички 5G патенти.

Второто място е за Nokia с 13.82%, а Samsung са трети с 12.74. Четвъртата позиция е за LG 12.34%, а водещата американска компания Qualcomm има в своето портфолио едва 8.19% от патентите свързани с новите мрежи, което я нарежда след ZTE с дял от 11.7%. Самите патенти са важни, защото генерират за своите притежатели сериозни приходи. Наскоро стана ясно, че Qualcomm получи между 4.5 и 4.7 милиарда долара от Apple за своите LTE патенти като част от споразумението между двете компании.

Източник: Nikkei

Препоръчани оферти

 • След малко.
  Вито
 • Ей голяма радост за патентите на Китай, голямо чудо. За съжаление нашата мила родина никакви 5G патенти, та освен се пробваш за китайско гражданство :D
  board
 • Ще видим. Това, че са с най-големия платежоспособен пазар очевидно не им помага с патентите, имат двойно по-малко от китайците. От тук и нападките към китайските компании, уж заради сигурност... Разбира се, лично мнение. Американските компании са най-нешпиониращите в света. :D
  Вито
 • За това скоро читаво 5G у щатите няма да има. За това и скачат на Huawei и ZTE, щото знаят, че у тях е ключът за мазата. Дори и най-големите им партньори UK зацепиха, че без Китай, в частност Huawei, 5G няма да видят. Как говориш, все едно тия държат лиценза и патента за 5G и американците ще си стоят на 3G още 25 години поне...
  Верно ли мислиш, че САЩ са баламурници и това, че са най-големия и платежоспособен пазар в света е някаква случайност, паднала им от небето ей така, даром?!?!
  algor
 • За това скоро читаво 5G у щатите няма да има. За това и скачат на Huawei и ZTE, щото знаят, че у тях е ключът за мазата. Дори и най-големите им партньори UK зацепиха, че без Китай, в частност Huawei, 5G няма да видят.
  Вито
 • Е цял свят видя, че Епъл нямат от тея основните, за тва платиха няколко милиарда. Както казах горе, на тях не им е работа да имат подобни патенти. Те не се занимават с мрежово оборудване.
  board
 • Е цял свят видя, че Епъл нямат от тея основните, за тва платиха няколко милиарда.
  Вито
 • Обърнете внимание къде е ”Apple" - нищо лично Че на Епъл каква им е работата да имат 5G патенти?

  А отделно едва ли бройката на патентите е най-важния критерий, защото може да имаш един основен патент, заради който да се налага всички да ти плащат, както може и да имаш 1000 от които никой ме се интересува.;)
  board
 • Хамериканците що мислите предприеха тая кампания преди 2 години против Huawei и ZTE... :lol:
  Вито
 • Обърнете внимание къде е ”Apple" - нищо лично
  Kuzmanovv