Кое е най-сигурното приложение за комуникация?

Кое е най-сигурното приложение за комуникация?

Благодарение на масовото навлизане на смартфоните и връзката с интернет обменът на информация между хората расте с главоломни темпове. Можете да прецените по себе си как се е променил начинът ви на общуване през годините, но огромните мащаби на виртуалната комуникация пораждат и редица въпроси относно сигурността ѝ.

От известно време почти всички приложения за комуникация наблягат на функциите за сигурност и поверителност. Някои имат екстри като изчезващи съобщения след определено време, тайни чатове, защита от заснемане на екрана, криптиране от край до край и други, които да създават у нас чувство, че данните ни са защитени.

Но как можем да сме сигурни? Нека разгледаме популярните начини за комуникация с предимствата и недостатъците им.

Messenger

Несъмнено най-популярният начин за размяна на съобщения се осигурява от Messenger, но в интерес на истината това е приложението, което трябва да избягвате. Съобщенията в него не са криптирани, а и самият Марк Зукърбърг е заявявал в интервю, че алгоритмите на Facebook са способни да разбират съдържанието на кореспонденциите.

В платформата има т.нар. тайни разговори (Secret Conversation), които са криптирани от край до край (end-to-end encrypted/E2EE) и поддържат опция за самоунищожаване на приложенията след определен период, но тази екстра е достъпна само през мобилен телефон.

На теория никой между двете страни не би могъл да разбере съдържанието на разговора, но всичко засега е на честна дума, защото не е публично известно дали това наистина е така. Преди време в рамките на конференцията F8 Зукърбърк сподели, че компанията ще наблегне на сигурността на комуникацията в своите услуги.

Подобна е и ситуацията с най-популярната платформа за споделяне на съдържание Instagram, която е собственост на Facebook и е почти интегрирана в Messenger.

WhatsApp

След като стана най-популярното приложение в света, впоследствие беше придобито от Facebook, WhatsApp е основен начин за комуникация на повече от милиард потребители. Разликата с Messenger е, че тук всички съобщения и разговори са криптирани от край до край и използват изключително сигурния протокол Signal, но понеже самият WhatsApp e със затворен код, имплементацията не може да бъде проверена от експертна страна.

Има и проблем, че се събират изключително много метаданни като кореспонденти, телефонни номера, местоположение, час на изпращане и други потенциално идентифициращи данни. Отделно, ако направите бекъп на вашата информация в iCloud или Google Drive, тези данни вече не са защитени. Напоследък платформата е подложена на големи критики, защото започна да изисква от потребителите да приемат нови условия. Този ход породи спекулации за по-дълбоко споделяне на данни с Facebook, а това очевидно не се приема добре.

Viber

Много популярното у нас приложение Viber също използва алгоритъм за криптиране на съобщенията, снимките и разговорите от край до край, но както и WhatsApp то е със затворен код и не можем да бъдем напълно сигурни, че всичко е така, както обещава компанията. Възможностите на приложението са познати на всички ни, така че не е необходимо да задълбаваме в тях.

Имайте обаче предвид, че като направите бекъп на съобщенията в облака (iCloud или Google Drive), тази информация подлежи на други условия за съхранение, независещи от вас или от Viber. Все пак услугата включва самоунищожаващи се съобщения и забрана да се прави снимка на екрана в тайни чатове, което е много полезно от гледна точка на поверителността.

Telegram

Набиращата популярност платформа за комуникация Telegram, основана от създателя на социалната мрежа VK Павел Дуров, също твърди, че е фокусирана върху сигурността. В днешно време разработката на платформата е достигнала впечатляващи размери и в много неща превъзхожда другите алтернативи. Групите и общите чатове, които включват и ботове, имат много екстри, които е много лесно да се ползват дори и от потребители с по-базови технически познания.

Нормалните кореспонденции обаче не използват криптиране (E2EE), което се прилага само за гласовите повиквания и т.нар. Secure чатове. Последните имат и функция за самоунищожаване на съобщенията, както и защита от снимка на екрана, така че са добър вариант за търсещите сигурна комуникация. Проблемът със затворения код присъства и тук, защото самият протокол MTProto не може да бъде потвърден от друга страна, че е това, което твърди.

Преди дни в своя канал Павел Дуров обяви, че платформата се използва от над 500 милиона активни потребители, като само за 72 часа е добавила 25 милиона нови. Към момента на писане на статията, Telegram е на първо място по изтегляния в App Store и Play Store в редица държави, включително и България.

Свали за iOS / Android

Signal

Покрай Едуард Сноудън светът научи много за шпионската машина на САЩ, която следи кореспонденциите на своите и чужди граждани по целия свят. Именно той препоръчва да се използва Signal, за да се сведат до минимум възможностите за теч на данни. Джак Дорси – основателят на Twitter, също е голям поддръжник не само на приложението, но и на бизнес модела му – финансиран изцяло от грантове и дарения, без реклами, следене, метаданни и пр.

Освен че абсолютно цялата комуникация е криптирана от край до край, кодът на програмите и протоколите, които използва, е отворен и е ревизиран многократно от обикновени потребители и експерти по киберсигурност. Това го прави един от най-сигурните начини за комуникация в момента. В началото на миналата година Европейската комисия  разпореди на служителите си да използват само Signal за комуникация с хора извън организацията.

Приложението доби невиждана популярност след като Илон Мъск туитна с призив да се използва Signal, което доведе до проблеми с новите регистрации.

 

Свали за iOS / Android

Session

Всички гореспоменати решения разчитат на една критична точка, чрез която функцията им би била невъзможна. Ако все пак искате да прикриете следите си, трудно бихте го постигнали, ако сте идентифициран с телефонен номер. Session обаче използва друг подход, който би ви гарантирал по-голяма степен на анонимност и безпроблемна работа в страни, в които това е забранено.

Приложението е вариант (fork) на Signal, а предаването на съобщенията е базирано на блокчейн технология. Регистрацията ви е уникален код, чрез който трябва да добавите ваши събеседници, но това е и добрата страна, защото елиминира всякакви връзки към ваше име, телефонен номер, адрес и други идентифициращи данни. Подобно на Signal то е с отворен код, който също е бил прегледан и ревизиран от експерти.

Свали за iOS / Android

 • Приложението "Не е за по телефона" :lol:
  n1
 • Български Пощи.
  scenic
 • Т’ва е вече последна фаза. Последната фаза е да се скараш със себе си и да не си говориш :lol:
  AVKansazov
 • Преди много години Gmail нямаше "Диск" (т.е. Google Drive) и за да си прикача някой файл към email-а, за да го съхранявам се налагаше да си пиша писмо до себе си, след което го отварях и сортирах в съответните папки с етикети (създадени от мен) :lol:
  centur
 • Да си говириш сам на ум. И съответно да си отговаряш :) :) :) Т’ва е вече последна фаза. :D :D :D
  Ванката
 • Да си говириш сам на ум. И съответно да си отговаряш :) :) :)
  Боби13
 • Да си говириш сам на ум.
  Вито
 • Прати един римски легионер за вестоносец :)
  nomercy
 • пощенсия гълъб!
  veskopanov
 • Wicr Me
  Sithlord
 • iMessage
  kmr