ЕК използва Signal за чат с хора извън организацията

Европейската комисия е разпоредила на служителите си да преминат към криптираната чат услуга Signal сочи информация на Politico. Изданието се е сдобило с документ, в който се съобщава, че именно тази програма е избрана като най-сигурна за провеждане на текстова комуникация.

За изпращане на некласифицирана, но чувствителна информация ще се разчита на криптирани мейли, а при класифицирана ще бъдат използвани още по-сериозни мерки. Signal ще се ползва за комуникация между служителите и хора извън ЕК. Инициативата е част от опитите на ЕС да затегне сигурността след поредица от хаквания.

През юни 2018 BuzzFeed News съобщи, че посолството на ЕС в Москва е хакнато, като е била открадната информация. По-късно същата година The New York Times отбеляза, че мрежата за дипломатическа комуникация на ЕС е била компрометирана в продължение на три години. Отчита се, че нивото на защита е било изключително ниско.

Signal се използва и от Консервативната партия в Обединеното кралство, като преди това организацията разчиташе на WhatsApp. Официалната версия е, че това се предприема заради възможността за създаване на по-големи групи. Signal се смята за една от най-защитените програми за чат.

Тя разчита на софтуер с отворен код и използва криптиране от точка до точка по подразбиране. За разлика от WhatsApp приложението не съхранява метаданни от съобщенията и не разчита на облачен бекъп. Signal е предпочитаната програма на Едуард Сноудън, а освен това преди време получи подкрепа и от един от съоснователите на WhatsApp.

Източник: Politico