Конспирациите около 5G излизат извън контрол и вече водят до насилие

Конспирациите около 5G излизат извън контрол и вече водят до насилие

Пандемията, с която в момента се борят почти всички страни по света, доведе до бум в конспиративните теории, които свързват произхода на новия коронавирус с какво ли не. Ситуацията се оказа особено благотворна за противниците на 5G технологията, които побързаха да припишат появата на вируса на появяващите се на много места по света мрежи от пето поколение.

Техните необосновани твърдения се разпространяват бързо сред любителите на конспирациите, но скоростта нараства значително, когато бъдат споделени в социалните мрежи от известни личности с хиляди последователи (например актьора Уди Харелсън) или пък се появят в средствата за масова информация.

Тази седмица например медиите в Обединеното кралство бяха предупредени, че ги грозят санкции ако осигурят трибуна на фалшиви здравни съвети около коронавируса. Това стана след като радиостанция от Съсекс разпространи безпочвените конспиративни теории, че пандемията е свързана с разпространението на 5G мрежите.

Слушателите се оплакали, че в Uckfield FM гостувала жена, която се представила за медицинска сестра и без никакви доказателства заявила, че 5G мрежата в Ухан е свързана с епидемията, а освен това вируса бил създаден в лаборатория. По-късно се оказало, че жената практикува алтернативна медицина.

Медийният регулатор Ofcom посочва, че няма никакви достоверни научни доказателства, които да подкрепят подобни твърдения, които са напълно противоположни на официалната информация за причинителя на Covid-19. Регулаторът потвърждава, че активно следи телевизиите и радиостанциите, които могат да излъчват потенциално вредни гледни точки за произхода на коронавируса, които на свой ред могат да подкопаят доверието в съветите от масовите средства от информация по време на кризата.

Ефектите от конспирацията, които свързват 5G с пандемията, имат и други измерения. В Обединеното кралство започнаха вербални и физически атаки срещу телеком инженери. Така разпространяваните от известни лица непотвърдени теории подтикват хора да атакуват служителите, които се грижат за така важните в този момент мобилни и широколентови мрежи.

Guardian посочва, че Facebook вече е премахнала една група срещу 5G, която е окуражавала членовете да публикуват видео как разрушават мобилно оборудване. Някои от тях смятали, че по този начин спират разпространението на коронавируса, а други водели статистика къде е било разположено атакуваното оборудване.

Тази седмица в Обединеното кралство се разпространявало и видео на горяща 20-метрова мобилна антена в Бирмингам, заедно с информация, че е била атакувана от противници на 5G. Операторът EE посочва, че неговите служители още проучват причините за пожара, но смятат, че най-вероятно става дума за палеж. "Умишленото отнемане на мобилната връзка в момент, в който хората имат нужда от нея повече от всякога, за да останат свързани, е безразсъдно, вредно и опасно нещо," заявява компанията. През седмицата има и друг случай на запалена антена.

Проблемът е станал толкова сериозен, че дори инженери на BT Openreach, която изгражда широколентови мрежи за дома, са публикували в групи против 5G призиви да не бъдат атакувани на улицата, защото нямат нищо общо с поддръжката на мобилни мрежи. Подобни инциденти пречат на поддръжката на мрежите, на които разчитат всички, които в този момент работят от вкъщи, и които осигуряват критична свързаност на спешни служби, уязвими потребители и болници.

Всяко ново поколение мобилни технологии за връзка предизвикват свежи конспиративни теории за влиянието им върху здравето. Атаките срещу 5G са от години, но пандемията успя да им даде нов тласък. Има дори безумни твърдения, че коронавируса е създаден нарочно, за да прикрие смъртните случаи от 5G, а групите, които преди твърдяха, че мобилния сигнал предизвиква рак или увреждат мозъка вече подкрепят теорията, че е отговорен и за респираторната болест.

Международните експерти по радиация постоянно отхвърлят твърденията, че по-бързите мрежи представляват риск за хората, а освен това посочват, че вируса се разпространява силно в страни без никакво 5G покритие - например Иран.


Втора употреба с гаранция