Корейски и американски оператори бързат да въведат 5G мрежи

Корейски и американски оператори бързат да въведат 5G мрежи

Трите основни мобилни оператори в Южна Корея и американския телеком Verizon ускориха въвеждането в експлоатация на своите 5G мрежи и ги стартираха още сряда, което е преди първоначалните планове, в опит да се похвалят, че са първи в света. SK Telecom и другите корейски телекоми планираха да направят това в петък като предложат Samsung Galaxy S10 5G. Verizon планираше да пусне мрежата в Чикаго и Минеаполис на 11 април като предложи на потребителите да ползват 5G с Moto Z3 и специален модул Moto Mod за него. Компанията обаче реши да избърза със старта, за да не изостане от корейците.

Надеждите, свързани с новото поколение мобилни услуги, са за революция в редица сфери като безпилотните автомобили и "умните градове". В Корея се надяват чрез въвеждането на 5G също така да стимулират икономиката на страната, която през 2018 отбеляза рекордно нисък ръст за последните години. Изпълнителният вицепрезидент на местния оператор SK Telecom Рю Йонг Санг се надява новите услуги да отговорят на очакванията на потребителите за висока скорост и качество. Според него 5G ще промени радикално и гейминг индустрията, защото технологията ще позволи съвсем нови измерения на онлайн игрите благодарение на съществено намаленото забавяне.

Очаква се също мрежите от пето поколение да донесат и редица предимства при приложения за виртуална реалност и изкуствен интелект. На теория новите мрежи осигуряват 20 пъти по-висока скорост на преноса на данни спрямо LTE, а при определени обстоятелства може да се стигне и до стократно увеличение. SK Telecom очаква до края на годината 5G мрежата да се ползва от 1 милион клиенти. Междувременно корейците твърдят, че първи са предложили 5G услуги, но това се оспорва от американски телекоми, които твърдят, че са предложили такива мрежи в ограничени райони още в края на миналата година.

Източник: Reuters

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • "Компанията обаче реши да избърза със старта, за да изостане от корейците." ко казà, ко?
    npu3paka