BlackBerry: възход и падение

BlackBerry: възход и падение
През 2008 година пазарната оценка на BlackBerry (тогава все още RIM - име, което запазва до началото на 2013 година) е 66 млрд. долара, а в средата на 2007 година акциите на компанията достигат най-високата си цена - почти 250 долара на брой. За справка - за кратък период в началото на годината горе-долу за толкова се търгуваше и акция на Apple (3 януари 2019 година). За да продължа с контраста, тъй като днес най-вероятно повече от вас знаят каква е съдбата на BlackBerry, през 2009 година компанията държи близо 20% от световния пазар на смартфони и 50% в САЩ. Бизнесът използва BlackBerry, а благодарение на отличната хардуерна клавиатура и BBM (BlackBerry Messenger) дори част от младите потребители искат телефони на тази компания.Всичко звучи отлично, но днес, повече от 10 години по-късно, знаем, че историята на RIM не е от най-щастливите. Големият въпрос е какво се обърка? Би било наивно да смятаме, че причината е само една единствена, но със сигурност в центъра са прекалено голямото спокойствие и увереността в продуктите и в това, че пазарът няма да се промени. Че смартфоните са за бизнеса.

“Питате ли се какво ще правите, ако BlackBerry вече не е основният ви източник на средства”, водещият на The Hour по CBC пита изпълнителния директор на RIM Джим Балзили. “Мммм, не”, отговаря той и избухва в смях.

Смях, подобен на този, когато Стив Балмър, тогава изпълнителен директор на Microsoft, не успява да сдържи на въпроса за първия iPhone. “Няма как да допадне на бизнес клиентите, тъй като няма физическа клавиатура.[..] Сега продаваме милиони и милиони, и милиони смартфони всяка година. Apple продава нула телефони на година”, обобщава сигурността в позицията на Microsoft в този сегмент.

Общото между двете компании, като тук дори бих добавил и Nokia, е, че те подцениха от една страна конкуренцията, от друга - бизнеса, а от трета - самите потребители.


Пътят нагоре
RIM (Research in Motion) е основана през далечната 1984 година от Майк Лазаридис и Дъглас Ферин. В началото фокусът е върху комуникационни устройства като модеми и пейджъри. В края на 90-те години обаче идва голямата стъпка напред, когато е представен пейджър за имейли - RIM 850. Той има дисплей от шест или осем реда (спомняте ли си колко важно беше това за телефоните преди 20 години?), но най-ключовото е, че може както да получава, така и да изпраща мейли. Това го превръща в едно от първите подобни устройства, което може да свърже хората с фирмената им комуникация в движение.


Това обаче е само началото, защото големият пробив и експанзия на компанията се дължат на първите ѝ смартфони. Те не само имат изключително удобна QWERTY клавиатура, която се превръща в отличителна черта за моделите BlackBerry и позволява бързо и удобно писане, но и имат и т.нар. push e-mails, или възможността потребителят да получи електронната си поща в момента, в която тя е изпратена. Функция, която присъства и при RIM 850, но използването ѝ е още по-удобно. Винаги свързан, винаги част от случващото се.Компанията продължава да се разраства - както като хардуер, така и като софтуер и функционалности. Развива BES (BlackBerry Enterprise Server) и операционната система BlackBerry OS. Между 2000 и 2008 са златните и най-силни години на RIM, чийто устройства се превръщат в синоним на смартфон през онези години. Те не са особено интересни за останалите потребители, а и цената им не е за всеки. Това ги превръща още в символи на статус, а бизнесът няма особено големи алтернативи - PDA устройствата не са на същото ниво, Windows Mobile и Symbian - също.

Сред най-силните оръжия на моделите на BlackBerry, освен удобния хардуер, са и софтуерните услуги на RIM. Сред тях водеща е BBM (BlackBerry Messenger), която е сигурна и много стабилна платформа за размяна на съобщения между собствениците на BlackBerry, а BlackBerry Email печели вниманието на бизнеса заради високото ниво на защита и сигурност.Моделите BlackBerry Pearl, Curve и Bold са насочени и към по-масовите потребители.

Очаквайте продължение на темата...

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня

  • Даже имаше мтел отделни планове с повече нет за блекбъри, помня.
    tzincbg
  • да, но дойде време в което това вече не беше достатъчно.
    feuer34
  • Помните ли? Още се сещам за първите ми смартфони Блекбъри кърв и пърл и после болд.. Харесваше ми, че всичко просто работеше безотказно..
    mishobehar