Корпусът на iPhone 6s все пак е защитен от вода

Преди дни в интернет се появи видео, което показа как iPhone 6s и iPhone 6s Plus прекараха час в купа с вода без това да се отрази на тяхната работоспособност. Оказва се, че това не е била някаква шега и устройствата наистина имат специална конструкция, която е с подобрена защита срещу вода. iFixit вече разглобиха телефоните и ни показаха как изглеждат отвътре, но след появата на клиповете с водните тестове решиха да разгледат устройствата отново и имат интересни новини за споделяне.

Екипът на сайта споделя, че при разглобяването с е натъкнал на мистериозно уплътнение около екрана (бяло или черно според цвета на предния панел), който и без това е бил фиксиран с винтове. Предположението е, че това е направено с цел подобряване водоустойчивостта на телефона, но това е само теория. Все пак клиповете, които показаха, че iPhone 6s може да излезе невредим от купа с вода показват, че в подобно предположение има някаква доза истина. Оказва се, че дори металната рамка на телефона е модифицирана и разширена с части от милиметъра, за да може да приеме уплътнението.

Други признаци за наличието на подобрена водоустойчивост се забелязват и в другите компоненти – всеки кабелен конектор за платките, дисплея, батерията, бутоните и т.н. има специална силиконова обвивка. Това е важно, тъй като конекторите са особено податливи на корозия при намокряне, а освен това се оказва, че компанията вече има патент за подобна защитна технология. Другите компоненти като  жак за слушалки, високоговорител, слот за SIM карта и Lightning порт не показват признаци на водоустойчивост, но може би Apple тества тази функционалност преди да я въведе официално с iPhone 7.

Източник: iFixit