Краят на Android, който познавахме

Краят на Android, който познавахме

Поставянето на Huawei в списъка с компании, които не могат да работят с американски бизнеси, без съмнение е сериозен удар срещу китайците, които в момента са на второ място по производство на смартфони в света, а доставките им се разрастват с бързо темпове на фона на останалите конкуренти, намиращи се в застой. Все още не знаем как ще се развият преговорите и дали забраната няма да отпадне, но ситуацията трябва да подейства отрезвително на всички в екосистемата на Android и ги накара да се замислят дали имат алтернатива, в случай че ги сполети съдбата на Huawei.

Телефоните на Huawei не се предлагат в САЩ, но ефектите от решението на правителството на Тръмп ще се усетят от потребителите в целия свят. Китайската компания няма да може да купува компоненти от американски производители и няма да има достъп до услугите на американската Google в бъдещите си продукти. Последното обаче ще засегне милионите потребители извън САЩ и Китай, които искат да ползват популярни приложения като Play Store, Google Assistant, Gmail и Chrome.

В дългосрочен план това отношение може да даде на производителите на мобилни устройства достатъчно основания да потърсят алтернатива на мобилната операционна система на Google, която няма да подлежи подобни американски санкции. Те ще имат и друга причина да го направят и тя е свързана с желанието на Google да засили продажбите на своята серия Pixel за тяхна сметка. Това може да доведе до допълнителна фрагментация на платформата - нещо, срещу което Google се бори от години.

Що се отнася до Huawei компанията се подготвя отдавна за американските санкции. Вече стана ясно, че се е запасила с компоненти за месеци работа, а освен това разработва собствена мобилна операционна система, която да ползва ако нейния достъп до американски технологии бъде прекъснат. Засега няма повече подробности за плановете на Huawei за заобикаляне на санкциите, но ще е голям удар срещу Google ако компанията пусне собствена версия на Android. Особено след като е сред най-големите производители на смартфони в света.

Huawei вече има свой магазин за приложения, който е наличен в продуктите й (App Gallery), а освен това има облачно предложение, услуга за мобилни разплащания и още много други разработки, които са налични в Китай, но сигурно техния обхват може да се разшири в международен мащаб. Пред компанията обаче ще стои предизвикателството да продължи глобалното си разрастване без да разчита на Google.

Другите китайски производители на смартфони сигурност следят внимателно ситуацията, защото макар в момента да нямат проблемите на Huawei, няма гаранция, че в даден момент няма да ги застигнат подобни рестрикции от страна на САЩ. И това става в момент, в който Xiaomi разширява присъствието си в Европа, а Oppo и други китайски брандове планират експанзия извън родината си, за да увеличат продажбите си.

Дали останалите производители ще се обединят около алтернатива на Android, която е изградена около AOSP с независими от САЩ услуги е рано да се каже, но е очевидно, че за най-разпространената мобилна ОС предстоят съдбовни времена. Междувременно смятаме, че Google трудно ще се раздели с този основен източник на приходи и вероятно ще положи сериозни усилия, за да помогне за туширане на търканията между Китай и САЩ. Компанията със сигурност не иска да види допълнително фрагментиране на Android с алтернативни версии, което ще доведе със себе си сериозен спад в приходите й от услуги.

В интерес на истината Google не успя да наложи Android TV на пазара на умни телевизори, а най-големите производители на такива устройства в света Samsung и LG избраха да заложат на собствени платформи (Tizen и webOS), така че прецеденти не липсват. Досега Huawei нямаше куража да поеме по собствен път при смартфоните извън Китай, но компанията вече е принудена да го направи. И ако това стане ще бъдем свидетели на краят на Android, който познавахме досега.

Оферти на деня

 • Сега е времето, когато Google трябва да попречат на глупостта на Тръмп! Ако не, то ще има миграция към Hongmeng OS!
  Vince Beneff
 • Хубава статия
  board
 • За известно време ще потискат зъби в международно отношение, но и на Гугъл им е ясно, че Huawei е силен, заради китайския пазар. Последно време, вкл. по псевдо-патриотични причини, продажбите им точно в Китай растат още повече, а след ZTE миналата година и Xiaomi не си правят илюзии. За Китай има само един път и той е вътрешен пазар и пълна алтернатива на всичко западно. Лошото е, че когато го постигнат (а това въобще не е далеч), най-прецакани ще сме ние - крайните потребители. И ще питаме хамериканците къде ще си произвеждат продукцията, като иновациите им и днес са само на хартия, а залязващите японци и следващите ги корейци ще се отцепят от удобния им в момента съюз при първите прояви на фрагментацията, където и пазарно работата с Google малко по малко ще започне да прилича на ритуално самоубийство.
  MEnergy
 • Каквото и да си приказваме. Ако им се спре достъпа до приложения това си е сериозен удар. Всякаква алтернатива няма как да се наложи.
  shikata6