КЗК глоби A1 с 804 000 лева по жалба на Handy

КЗК глоби A1 с 804 000 лева по жалба на Handy

Месеци след като компанията Handy временно спря дейност заради прекратяването на договора й с А1, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на телекома глоба от 804 340 лева. От решението става ясно, че КЗК е установила извършено нарушение от A1 по член от Закона за защита на конкуренцията, а именно злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. В хода на проучването е установено, че по-рано тази година A1 е прекратила с писмено предизвестие дългосрочните си търговски отношения с Handy.

Това и посочените основания за прекратяване на договора представляват действие по злоупотреба с по-силна позиция на договаряне, което уврежда интересите на Handy и на крайните потребители. Вследствие на прекратения договор Handy е застрашено от цялостно прекратяване на дейността, тъй като компанията работи ексклузивно с А1 и по този начин губи съществена част от приходите си.

"Дневник" посочва, че Handy е имала договор с A1 да продава мобилни устройства и абонаментни планове. През февруари телекомът прекратява споразумението едностранно с аргумент, че веригата не е изпълнила заложените в него финансови показатели. Освен това A1 твърди, че от Handy са окуражавали абонатите на компанията да прекратяват договорите си и след това да ги подновяват при различни условия. КЗК не е открила доказателства за това, а Handy отрича обвиненията.

От дружеството посочват, че телекомът е поставил веригата под "постоянен натиск" да му предостави част от търговските си обекти с цел тяхното ребрандиране. Размерът на санкцията е 2% от нетните приходи от продажбите на A1 за 2017 г., като според Комисията тя ще има и "възпиращ ефект" срещу повтаряне на извършеното нарушение. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Източник: Дневник, КЗК

 • Муха ги ухапала измекярите от Ментел - трябва да им вземат лиценза, не просто да ги глобяват!!!
  Воден-дух
 • maxito, мълчи бе, смешник.
  Mutanta
 • Глупости.. Явно тия търтеи от КЗК се чудят как да си оправдаят заплатите и бонусите и пускат по някоя измислена глоба 1-2 пъти в годината. Тоя селянин от Хенди като не може да прави бизнес нито А1, нито някой друг му е виновен.
  maxito2
 • Добре, че след моята забележка новината се появи в сайта. (yes)
  Blue Sky
 • Това не означава нищо. По тази логика цяла централна и югоизточна България да не предявяват искове към EVN понеже всички са техни абонати?!
  AnotherBoy
 • КЗК също са абонати на А1 и плащат на тях :D
  Ragacone