Lenovo пусна спешни ъпдейти за лаптопи ThinkPad с проблемни USB-C портове

Lenovo започна да добавя USB-C портове във всички лаптопи ThinkPad от 2017 насам, а в даден момент той започна да заменя и Slim порта, който компанията ползваше за зареждане на устройствата. Това беше стъпка в правилната посока по отношение ползването на универсален стандарт, но се оказва, че не всичко е било съвсем наред. Компанията обяви, че е установила проблем в 38 варианта на модели ThinkPad от 2017, 2018 и 2019, които имат USB-C портове.

Според нея въпросните интерфейси могат да започнат да дефектират след 6 до 12 месеца на ползване, а резултатите от това са различни - портът може да спре да работи, може да не е налично извеждането на сигнал през HDMI, батерията не се зарежда, докинг станциите не са видими или има проблеми с връзката, Intel Thunderbolt контролерът не се вижда в системата и мениджъра на устройства, налични са съобщения за грешки и т.н.

Засега компанията пази мълчание каква е причината за това неприятно поведение, но от публикувания списък със засегнати модели може да се направи изводът, че причината е в Thunderbolt контролерите на Intel. Според списъка с такива проблеми са по-скъпи устройства като ThinkPad X1 Carbon, X1 Yoga, T-series и работни станции P-Series. За щастие, компанията е готова с необходимите ъпдейти, така че е добре да ги инсталирате, ако имате някоя от засегнатите системи.

Lenovo препоръчва на потребителите веднага да обновят устройствата с осигурените нови драйвери и фърмуерни ъпдейти, като е необходимо да бъдат инсталирани и двата файла. Според компанията е добре първо да бъде инсталиран драйверът, а след това и фърмуерът на контролера. Новите файлове може да бъдат изтеглени през приложението Lenovo Vantage (System Update), което е препоръчителнитя начин, или пък да бъдат свалени ръчно през сайта за поддръжка или тази страница.

Ако симптомите продължат и след ъпдейтите, Lenovo препоръчва на клиентите да се свържат с нейните експерти за техническа поддръжка.

Източник: Lenovo, NotebookCheck