Apple против опита на ЕС да наложи единно мобилно зарядно

Apple против опита на ЕС да наложи единно мобилно зарядно

След като миналата седмица стана ясно, че ЕС отново ще се опита да наложи единен стандарт за зареждане при смартфоните, отговорът на Apple не закъсня. Компанията е единствената, която използва стандарт, различен от наложилия се вече USB Type-C, и изглежда няма намерение да промени това.

От Apple предупреждават, че планираните мерки може да ограничат иновацията в сектора, да затруднят потребителите и да допринесат за натрупването на голямо количество електронни отпадъци. От компанията споделят мнението си, че браншът вече преминава към единен стандарт (USB Type-C) и няма нужда от задължаваща регулация в тази насока.

Според проучване на Copenhagen Economics, което е извършено по поръчка на Apple, принудителното налагане на общ стандарт ще доведе до разходи от поне 1.5 милиарда евро. Това от своя страна е значително повече от свързаните с положителните въздействия върху околната среда, които се оценяват на 13 милиона евро.

Европейската комисия от години се опитва да наложи единен стандарт при зарядните, но използваният досега подход за доброволно преминаване към такъв не носи желаните резултати. Затова в момента се прокарва законопроект, който да задължи компаниите да използват USB Type-C. Очаква се най-късно в началото на февруари ЕК да публикува проучване за въздействието, което ще има въвеждането на единен стандарт при зарядните за смартфони.

Според Apple използваният досега доброволен метод е дал резултат, като от наличието на 30 различни конектора преди години, днес те са 3, а скоро ще останат само два – USB Type-C и Lightning. От компанията припомнят, че са доставили над 1 милиард устройства, които използват Lightning конектор, а освен това съществува цяла екосистема от аксесоари, използващи този стандарт. Те добавят, че подходът за използване на преходник, който е достъпен за устройствата ѝ, е по-достъпен и по-удобен за потребителите.

Източник: Reuters, Engadget

 • Lightning към Digital AV адаптер
  Lightning to USB Camera Adapter
  Lightning to VGA Adapter

  Освен тези има доста други като: докинг станции, флашки, четци на памети и други.
  centur
 • Когато Епъл реши да смени порта и да направи милиони аксесоари неизползваеми няма проблем. Кога ЕС им нареди същото - щели да направят много аксесоари неизползваеми което не било хубаво. Двоен стандарт. Иначе ЕС да решава кой какви портове за зареждане да слага е ултраантитехнологично! Отлично казано!
  NSWDG
 • Когато Епъл реши да смени порта и да направи милиони аксесоари неизползваеми няма проблем. Кога ЕС им нареди същото - щели да направят много аксесоари неизползваеми което не било хубаво. Двоен стандарт. Иначе ЕС да решава кой какви портове за зареждане да слага е ултраантитехнологично!
  iavorski
 • Нормално е нещата да се променят след няколко години, но както винаги кораба-майка иска да бъде различен !
  Боби13
 • -
  npet
 • USB C е бъдещето, дори IQOS минаха, да не напомням кои бяха първи. Като не искат оръфляците да продават в централен Китай, ако изобщо намерят живи клиенти.
  n1
 • Интересно как на MacBook Pro сложиха (нищо, че го кръстиха Thunderbolt)? Айде стига вече простотии!
  wolfy
 • По принцип,не харесвам подхода на Епъл да са винаги на опаки спрямо останалия свят,обаче в случая ги подкрепям.Не е редно някакви си чиновници да налагат на частна компания какво и как да произвежда...Вложили са много пари в продукт,той се продава отлично,защо да го променят?
  LAODSE
 • Има се предвид не зарядното, а входа към телефона :)
  Боби13
 • Ще им спре кранчето, да си пробутват кабела.
  gogulef