Lenovo ще вдигне цените на продуктите си в САЩ заради новите мита

Lenovo ще вдигне цените на продуктите си в САЩ заради новите мита

Най-големият производител на компютри – Lenovo, обяви, че ще увеличи цените на продуктите си, ако бъдат повишени митата за внос в САЩ. Очакваше се това да стане от 1 септември, но администрацията на Доналд Тръмп обяви, че ще забави до 15 декември налагането на допълнителните мита за лаптопи, смартфони и таблети. Въпреки това от септември влизат в сила такси върху настолните компютри, които се произвеждат в Китай.

Изпълнителният директор на Lenovo Янг Янгкинг споделя, че дори компанията да реши да премести производството си извън Китай, това също ще доведе до поскъпване на продукцията, като на този етап няма да бъдат предприемани подобни действия. Глобалният пазар на компютри отбеляза ръст с 1.5% през второто тримесечие, което до някаква степен се дължи и на натрупване на наличности в очакване на новите мита.

Lenovo държи 25.1% от пазара и бележи най-сериозен ръст сред големите производители. Приходите на компанията от дивизията за персонални компютри и умни устройства за последното тримесечие са нараснали с 12% на фона на спад от 9% при мобилното ѝ подразделение. Чистата печалба на китайците се е увеличила до 162 милиона долара при очаквания на анализатори за 154 милиона долара.

Източник: Reuters

Оферти на деня