Тръмп отлага допълнителните мита върху някои китайски стоки

Тръмп отлага допълнителните мита върху някои китайски стоки

В изненадваща новина администрацията на Доналд Тръмп обяви, че ще забави до 15 декември налагането на допълнителни мита на някои китайски стоки, което ще намали въздействието на мярката върху предпразничните продажби в САЩ. Засегнатите продукти включват смартфони, лаптопи, игрови конзоли, някои играчки, монитори, определени обувки и дрехи. Съобщението доведе до скок с 5% в цената на акциите на Apple и се прие положително от търговците и технологичните компании.

Въпреки това САЩ продължава с плановете си да наложи 10% мито от 1 септември на хиляди китайски стоки като храна, дрехи и друга потребителска електроника. Сред тях са часовници от Apple и Fitbit, умни говорители от Amazon, Apple и Google, Bluetooth слушалки и други устройства. Това означава, че търсещите подаръци вероятно все пак ще трябва да платят повече, ако изберат някои от засегнатите продукти. Не е изключено компаниите да поемат разликата, за да не пострадат продажбите в този особено важен сезон за търговците.

Новината идва на фона на засилващите се опасения, че търговската война между САЩ и Китай ще доведе до глобална икономическа рецесия. Телефоните, лаптопите, таблетите, играчките и игровите контролери са сред най-големите продуктови категории в предложения списък със стоки за допълнително облагане с 10%. Според анализ на Reuters през миналата година те са били на стойност 98 милиарда долара от общия китайски внос в САЩ.

Източник: Reuters, USTR

Оферти на деня