Лицевото отключване на Samsung Galaxy S10 може да бъде излъгано лесно

Първи тестове показаха, че лицевото отключване на Samsung Galaxy S10 е всичко друго, но не и сигурна защита срещу неправомерен достъп да смартфона. Доказано работещите начини за успешно заблуждаване на софтуера на новия флагман на корейския гигант са поне няколко. Така например от сайтовете The Verge и Unbox Threrapy са успели да отключат Galaxy S10, като са пуснали клип с лицето на неговия собственик на друг смартфон. Камерата за селфита на S10 е приела видеото и е отключила дисплея.

Италианският сайт SmartWorld е постигнал същия резултат с обикновена снимка, което е доста стряскащо за флагман през 2019 година. Не по-малко шокиращо е преживяването на Джейн Уонг, която е успяла да отключи Galaxy S10 на своя брат. Софтуерът на Samsung очевидно е открил достатъчно прилики в чертите на двамата, за да позволи достъп до смартфона.

Всичките тези проблеми се появяват при използването на функцията за по-бързо разпознаване на лицето на потребителя. От Samsung изрично предупреждават, че тя намалява сигурността, но за сметка на това са я активирали по подразбиране. Трябва да се отбележи обаче, че дори след нейното изключване пак е възможно смартфонът да бъде заблуден. Естествено Galaxy S10 не е първият телефон, чието лицево отключване е лесно за заобикаляне с помощта на снимки на собственика, но този резултат едва ли е неочакван след като Samsung решиха да премахнат скенера на ириса, който осигуряваше значително по-висока степен на сигурност срещу подобни елементарни трикове.

Източник: Android Police