Samsung Galaxy S10+: От Корея с любов

Samsung Galaxy S10+: От Корея с любов

През 2010 или само година след като е пуснала първия си смартфон с Android, Samsung решава да даде началото на нова серия устройства, която ще обедини флагманските устройства на компанията с новата платформа. Името й е Galaxy S. През следващите години серията успя да се превърне до голяма степен в синоним за смартфон от висок клас с Android, а името й със сигурност е едно от най-разпознаваемите в световен мащаб. Така стигаме и до актуалното издание Galaxy S10, която включва цели 4 модела.

Един от тях поддържа 5G мрежи и ще се предлага на пазарите с такива, а останалите три имат за цел да допаднат на различни типове потребители, търсещи флагмански смартфон. Наскоро получихме възможност да изпробваме модела с най-богата функционалност Galaxy S10+, който не само предлага по-голям дисплей, но е снабден с батерия с по-щедър капацитет и с допълнителна селфи камера, но за това след малко.

Дизайн

Galaxy S10+ предлага различен дизайн, но все пак откриваме някои познати елементи, които действат като свързващо звено с предишните издания в серията. Такива са оформлението на полираната метална рамка, симетричността на двата извити стъклени панела (Gorilla Glass 6 отпред и Gorilla Glass 5 отзад), които се вливат в нея, и овалните отвори за високоговорителя в долната част на корпуса. Зоната на тройната основна камера също напомня на друг продукт на Samsung - Galaxy Note9. Отзад липсва сензор за отпечатъци като в Galaxy S9, защото той вече е вграден в дисплея. Той използва ултразвукова технология, за която се твърди, че може да създаде 3D картина на пръстите и би трябвало да осигури по-висока сигурност.

В интерес на истината, сензорът работи само с докосване до указаното място на екрана и няма нужда от натиск като при много от оптичните решения, но макар и така функционирането му не е съвсем безпроблемно и понякога може да се наложи да опитате няколко пъти, преди да отчете правилно отпечатъка. Едно от предимствата на вградените в дисплея сензори е възможността да работят и с мокри пръсти, което не е възможно при капацитивните. Отключването на телефона е възможно и докато той е в покой с докосване на малката зона в долната част на екрана, но можете да активирате и показването на напомнящ символ за позицията на сензора при докосване на екрана.

Високо върху дясната страна откриваме бутона за включване, а върху лявата са поставени бутоните за звука и за активиране на виртуалния асистент Bixby. Отдолу са поставени USB-C порт, високоговорител и жак за слушалки, а върху горната страна намираме хибриден слот за карти, който може да поеме две nano SIM карти или SIM и microSD. Смартфонът продължава традицията и има защитен срещу вода корпус, който покрива изискванията на сертификацията IP68.

При нас беше телефон с оцветяване, което Samsung нарича prism white (бяла призма) - до голяма степен то се държи като перлено бяло и пречупва светлината по интересен начин. Другите цветове са по-скоро консервативни (синьо, черно и зелено), а атрактивният жълт цвят е оставен за Galaxy S10e. Смартфонът има премиум излъчване и прецизна изработка, но може да се окаже голям за хората с малки ръце. Освен това стъклото и полираният метал го правят хлъзгав, така че е добра идея да помислите за калъф.

Дисплей

Предната част на Galaxy S10+ е покрита почти изцяло от неговия Super AMOLED дисплей, който Samsung нарича Dynamic AMOLED. Панелът е двустранно извит и е с диагонал 6.4", съотношение 19:9 и резолюция 3040 x 1440 пиксела, а освен това поддържа и HDR 10+ съдържание. Страничните рамки са намалени, но тези под и над екрана са малко по-широки. Долната рамка е по-голяма, което води до несиметричната визия на телефона, но за това вероятно има основателни технологични причини.

Панелът осигурява впечатляващи контраст, цветове, яркост и ъгъл на видимост, но едва ли има изненадани от това, защото Samsung се слави с качеството на своите мобилни панели. Ако искате да виждате по-близки до реалните цветове, можете да активирате режим Natural, а освен това има опции за прецизно настройване на цветовете според предпочитанията. Можете да промените и резолюцията, защото по подразбиране се ползва 2280 х 1080 пиксела с цел пестене на енергия.

Както споменахме, дисплеят е двустранно извит, което изглежда много ефектно, но увеличава риска от неволно активиране на различни елементи от интерфейса при захващане. Извитите страни се ползват от познатите Edge панели за бърз достъп до приложения, функции или уиджети, а освен това служат за известия чрез светлинни ефекти. Използваният панел е от тип Infinity-O, което означава, че в него има отвор за предната камера. В случая камерите са две, а отворът е с овална форма и се намира в горния десен ъгъл.

Позицията му намалява достъпното място в статус лентата, а в повечето приложения се скрива автоматично от черна лента. При гледане на видео в YouTube или разглеждане на снимки в галерията съдържанието може да покрие целия екран, но в приложения като HBO GO например това не става - в този случай при разтягане на картината се показва черна лента, а ъглите се заоблят. Има и възможност камерата да бъде скрита по всяко време зад черна лента, но така губите известна част от дисплея.

Хардуер и батерия

Samsung продължава с традицията да предлага своите флагмански смартфони с два чипсета според региона - за Щатите, Китай и Япония е предвиден модел със Snapdragon 855, а за Европа и останалата част на света е този с Exynos 9820. Тестовете показват, че първата версия е малко по-бърза, но така или иначе няма как да се сдобием с нея тук по официален начин. По отношение на паметта в България се предлагат версии с 8GB RAM и 128GB/512GB памет за приложения и премиум изданието с 12GB RAM и 1TВ памет, което е налично в два по-специални цвята - керамично бяло и черно. Последната опция обаче струва над 3000 лв. и едва ли ще привлече много потребители. Хубавото е, че наличните в страната ни телефони са двусимови с хибриден слот, така че при нужда лесно може да се добави повече памет за сметка на втората SIM карта.

Както може да се предположи, Galaxy S10+ се представя като истински флагман. Смартфонът работи много бързо, като осигурява висока производителност, пъргава реакция при стартиране или превключване на приложения и безпроблемно представяне дори и при забавления с натоварващи игри, без това да доведе до прекалено загряване на корпуса. Ако искате да подобрите още скоростта на реакция, можете да активирате опцията в настройките за намаляване на екранните анимации при преходите между различни екрани. Това не изключва всички анимации, но намалява броя им и в резултат на това системата реагира още по-бързо.

Не очаквайте някакво драстично подобрение спрямо Galaxy S9+ например, защото и неговата работа беше достатъчно бърза, което на свой ред подсказва, че ако сте доволни от него, нямате особена причина да го смените с новия модел. Устройството предлага батерия с капацитет 4100 mAh, която поддържа бързо жично и безжично зареждане, а освен това може да се ползва и за безжично зареждане на други устройства чрез новата функция Wireless PowerShare. Тази добавка е полезна за зареждане на по-малки устройства като например новите безжични слушалки на Samsung и не е особено практична за зареждането на други телефони, защото изисква много време. Хубавото е, че тя се активира от падащото меню, защото при Huawei Mate 20 Pro е скрита в настройките.

Като цяло устройството се представя напълно според очакванията, що се отнася до автономната работа с едно зареждане. Мощният хардуер и по-големият дисплей си казват думата и дори батерията с голям капацитет не е достатъчна, за да задоволи техния апетит за енергия. Смартфонът може да осигури около ден на работа, без да се налага да търсите зарядното, но вероятно ще се наложи да го заредите вечерта, защото дори и останал капацитет 25-30% няма да е достатъчен, за да може телефонът да ви служи и на следващия ден. Разбира се, това е в случай, че изберете по-ниска резолюция за дисплея.

Ако искате да спестите енергия, можете и да изключите функцията Always-on display или пък да изберете да работи само при докосване на екрана. И все пак дори и с толкова голяма батерия Galaxy S10+ все още не може да достигне автономността на Huawei Mate 20 Pro, което показва каква добра работа е свършила китайската компания в оптимизирането на енергопотреблениeто на системата и особено при намаляване на консумацията на приложенията във фонов режим.

И за финал телефонът предлага стандартен жак за слушалки и стерео говорители, които звучат изненадващо добре, а освен това са комбинирани с технологията Dolby Atmos за осигуряване на виртуален обкръжаващ звук. Честно казано, двата говорителя звучат силно и могат да възпроизведат солидно количество ниски тонове, но при усилен звук това води до вибрация на корпуса.

Софтуер

Първата ми реакция, когато взех телефона в ръка, беше да попитам дали не е активен опростеният интерфейс, който предлага големи и ясно различими икони и е подходящ за възрастни хора. Оказа се, че това не е така и компанията просто е решила по подразбиране да доставя телефоните от серията с уголемени икони, които заемат по-голяма част от екрана. Това може лесно да се промени от настройките на основния екран, но въпреки това решението е интересно - дали пък така Samsung не е решила да направи телефона по-привлекателен за по-широката група от потребители, които не са на ти с технологиите?

Galaxy S10+ разчита на интерфейса One UI, който е базиран на Android 9.0 и на практика вече ни е познат от другите телефони на компанията, към които вече се разпространява от няколко месеца. Той заменя стария Samsung Experience UX, като го освежава и опростява за по-добро потребителско преживяване. На първо място, компанията е добавила и тъмна тема на интерфейса, което е добра новина за пестенето на енергия, защото големите бели полета определено не са най-доброто за един AMOLED панел. Тя е активна във всички стокови приложения, включително и в браузъра на Samsung.

Приложенията на Samsung в телефона, които съвсем не са малко, на свой ред са получили нов интерфейс, който поставя основните им елементи в долната част на екрана, така че да са по-лесни за достигане с една ръка. Това определено е полезно, защото размерите на устройството не са никак малки. Ако предпочитате да ползвате новата система за управление чрез жестове, можете да я активирате от настройките, но имплементацията на Samsung е малко по-различна от останалите. Когато пуснете опцията, на мястото на виртуалните бутони в долната част на екрана се появяват три черти и е достатъчно да плъзнете пръст върху тях, за да извършите желаното действие - връщане назад, отваряне на основния екран или пък пускане на мултитаскинг менюто.

Можете и да плъзнете пръст хоризонтално върху централния бутон за бързо превключване между приложенията. Всичко това работи добре, но жестовата навигация на Huawei ни се струва малко по-удобна, защото при нея не е нужно да протягате пръст надолу, за да се върнете назад в приложенията. Както споменах, в телефона има много приложения на Samsung, които дублират тези на Google като браузър, клавиатура, галерия, календар, приложение за съобщения, магазин за приложения, бележки и напомняния. Да не забравяме и наличието на виртуалния гласов асистент Bixby, който дублира много от функциите на Google Assistant. Телефонът идва дори с инсталирано приложение за Facebook и то не може да бъде деинсталирано. Това важи и за трите приложения на Microsoft, които също са в устройството.

Що се отнася до Bixby, услугата отново може да се стартира чрез специалния хардуерен бутон, чиято функция не може да се промени, но поне компанията е добавила и възможност за стартиране на друго приложение или на бърза команда чрез двукратно натискане. Асистентът се е сдобил с повече функции, но като цяло Google Assistant осигурява по-доброто преживяване. И все пак ми допадна новата опция Bixby Routines, която позволява навързването на различни действия и изпълняването им при определени условия.

Например у дома телефонът ще включи Wi-Fi, ще промени профила на звука и ще постави различни икони за бърз достъп на екрана в заключено положение. В офиса звукът ще се изключи и ще се заредят други бързи връзки, а преди лягане ако устройството не се зарежда, ще се изключат различните му безжични функции за пестене на енергия. Налични са много готови профили, но можете да създадете и свои, които да отговарят на конкретни потребности. Като цяло това е много интересна функция, която спестява време и улеснява автоматизирането на различни аспекти на телефона.

Камера

Основната камера на Galaxy S10+ е тройна, което показва желанието на Samsung да отговори подобаващо на напредъка на Huawei в мобилната фотография. Камерата комбинира 12МР основен сензор с променлива бленда (f/1.5, f/2.4), 12MP сензор с 2х телефото оптика (f/2.4) и 16MP сензор с ултра широкоъгълна оптика (f/2.2). Първите два сензора са снабдени с оптична стабилизация и са ни познати от Galaxy S9+ и Note9, а новото тази година е наличието на ултра широкогълната леща.

LG отдавна осигурява такава в своите флагмани, а от края на миналата година започна да го прави и Huawei, а ето че и Samsung реши да направи същото. За разлика от подхода на Huawei Samsung е спестила автофокуса за ултра широкогълната камера, но по подразбиране тя се ползва главно за улавяне на отдалечени обекти, така че това не е голям проблем, но все пак имайте предвид, че не можете да я ползвате за макро снимки.

Камерата се представя много добре, като осигурява снимки с много детайли, ярки цветове и широк динамичен диапазон, които са подобни на кадрите от Galaxy Note9. При внимателно вглеждане обаче става ясно, че цветовете са подсилени повече от реалните, а освен това и обработката на кадрите ги прави да изглеждат като, че да са нарисувани с водни бои. Това е характерно за телефоните на Samsung и го забелязах и когато тествах Galaxy S9+ миналата година. В устройството липсва и нощен режим като този, който предлагат телефоните на Google и Huawei, а това според нас е голям пропуск. Samsung все пак е добавила опция за снимане на тъмно като част от Scene optimizer, но тя може да се активира само автоматично и само когато околната светлина е силно намалена. Не очаквайте обаче чудеса от нея и особено на фона на резултатите, които може да осигурят Huawei P30 Pro и Pixel 3. Разбира се, ситуацията може да се промени с бъдещ ъпдейт и се надяваме, че Samsung ще го направи, защото не виждаме особен прогрес от камерите на Galaxy S9 и Note9.

Ситуацията е различна при записа на видео. Устройството се справя със запечатването на 4K видео с резолюция до 60fps, но може да направи и изключително стабилни клипове благодарение на функцията Super Steady. При активирането й резолюцията пада до 1080р, но за сметка на това получавате картина с впечатляваща липса на нежелани движения. Устройството постига това, като снима с ултра широкоъгълната камера и използва само нормалния зрителен ъгъл в центъра на кадъра, а останалите части около него се ползват като буфер за компенсиране на движението и изглаждане на видеото. При това се губят някои детайли, но крайният резултат е наистина впечатляващ. Смартфонът включва и оптична стабилизация, но тя се ползва при 4K 60fps, а при по-ниските се разчита на софтуерен алгоритъм. Възможно е да записвате и HDR10+ видео, каквото можете да възпроизвеждате и с телефона.

Устройството включва и няколко софтуерни функции, които ще се опитат да ви помогнат да правите по-добри снимки. Бутонът Scene optimizer, който се показва във визьора, ще оптимизира настройките за конкретната снимка. Част от неговите възможности е опцията Bright night, която се активира при много тъмни условия, а освен това откриваме възможност за сканиране на документи и дори добавяне на ефекти към светлините във фона на тъмните сцени. Shot suggestions на свой ред ще ви даде съвети за по-добра композиция на кадъра и ще ви помогне да изправите хоризонта, а flaw detection ще ви уведоми, ако някой в кадъра е мигнал или пък снимката е размазана. Интересно е, че Samsung е премахнала от настройките на камерата опцията за промяна на снимките, така че не се учудвайте, ако не я намерите. В настройките има и опция за коригиране на изкривяването при снимане с ултра широкоъгълната камера, но откриването й не е лесно.

Предната камера е двойна и комбинира 10MP и 8MP сензори, като вторият осигурява малко по-широко зрително поле за снимане на селфита с повече хора. Разликата от стандартното поле не е голяма, така че той се ползва главно за осигуряване на информация за дълбочината на кадъра, което пък позволява прилагането на няколко интересни ефекта във функцията Live Focus за симулиране на боке като акцентиране върху цвят, zoom и радиално завъртане на замазаната част. Предната камера записва и 4K видео, което е част от маркетинговата кампания на Samsung, и очевидно има потребители, които ще го оценят. Селфитата са с високо качество, което е добра новина за всички, които често публикуват такива в социалните мрежи.

Финални думи

Юбилейното издание на Galaxy S10+ показва колко трудно вече може да се иновира при смартфоните. Най-добрият смартфон на Samsung за тази година предлага ефектен пълноекранен дизайн, AMOLED дисплей, който поставя нови стандарти по отношение качеството на изображението, по-голяма батерия (която обаче не се представя толкова добре), функция за безжично зареждане на други устройства, олекотен софтуер, бърз хардуер и цели 5 камери. Компанията реши да не следва тенденцията на изрязаните дисплеи и да заложи на свое решение, което постави селфи камерата в дисплея, а освен това се оказа първата, въвела вградените в екрана ултразвукови сензори за отпечатъци.

Като цяло устройството се усеща повече като еволюция на Galaxy S9+, отколкото като революционен нов модел. Това е най-добре видимо при основната камера, която макар да е получила допълнителен сензор с ултраширокоъгълна оптика, не се представя много по-добре от миналогодишните флагмани на корейците. Липсата на специален нощен режим също е забележима на фона на предложенията на конкурентите. Добри думи обаче заслужава новата система за впечатляваща стабилизация при запис на видео. И все пак смятаме, че потребителите на Galaxy S9+ нямат големи основания да бързат да се разделят с почти 2000 лева за Galaxy S10+.

Препоръчани оферти