MediaTek с първо място при продажбите на чипсети за смартфони

MediaTek с първо място при продажбите на чипсети за смартфони

Тайванската компания MediaTek може да се похвали с особено успешно трето тримесечие, разкриват данни на Counterpoint. Според агенцията през този период компанията е успяла да стане най-големия доставчик на чипсети за смартфони с пазарен дял от 31% на фона на увеличените продажби на умни телефони. Основен принос за добрите резултати има силното представяне в сегмента 100-250 долара и увеличеното търсене в ключови пазари като Китай и Индия.

В същото време през тримесечието Qualcomm е била на първо място при продажбите нa 5G чипсети. Чипове на компанията са задвижвали 39% от продадените за периода 5G смартфони. Counterpoint посочва, че търсенето на телефони с поддръжка за мрежите от пето поколение се е удвоило спрямо предходното тримесечие и 17% от всички продадени за периода смартфони са били с 5G.

Агенцията очаква навлизането на 5G да продължи с бързи темпове и особено след идването на серията iPhone 12. Според Counterpoint 1/3 от всички доставени през последното тримесечие телефони ще бъдат с 5G възможности. Дейл Гай от агенцията коментира, че за доброто представяне на MediaTek принос имат още щатските санкции срещу Huawei (и подразделението HiSilicon) и спечелването на важни поръчки от Samsung, Xiaomi и Honor.

Източник: Counterpoint