Microsoft демонстрира услугата си за облачен гейминг

Microsoft проведе демонстрация на предстоящата си услуга за стрийминг на игри, наречена Project xCloud. Компанията представи xCloud миналата година, като целта ѝ е да предложи облачен гейминг, който е достъпен през компютри, конзоли и мобилни устройства. Засега обаче все още не е ясно кога тя ще е достъпна за всички потребители.

По време на демонстрацията Microsoft показа как Forza Horizon 4 може да бъде предавана от център за данни, базиран на Azure към устройство с Android. За целта към смартфона посредством Bluetooth е свързан Xbox One контролер. От компанията споделят, че xCloud не цели да заменя конзолите, а да осигури повече избор и гъвкавост на геймърите. Очаква се xCloud да е достъпна за тестове по-късно през годината.

Google също подготвя подобна услуга, която ще бъде представена следващата седмица по време на Game Developers Conference (GDC). Наскоро научихме, че компанията разработва и собствен контролер. Други компании, които имат разработки в сферата на облачния гейминг, са Sony (PlayStation Now), Nvidia (GeForce Now) и дори Amazon.

Източници: The Verge, Microsoft