Microsoft пуска Xbox Live за iOS и Android

Microsoft пуска Xbox Live за iOS и Android

Microsoft разширява обхвата на услугата Xbox Live с поддръжка на iOS и Android. Софтуерният гигант пусна нов SDK за разработчици на игри, който позволява интеграцията й в техните продукти за двете мобилни платформи. Така геймърите вече ще имат достъп до екстри на Xbox Live като постижения, статистики, приятели, клубове и семейни настройки и в мобилните издания на игрите.

Разработчиците сами ще решават кои точно компоненти на Xbox Live ще бъдат достъпни в различните издания на техните продукти, а достъпът до тях ще става чрез логване на потребителя в неговия Microsoft Account. Карим Чаундри, който е директор на Microsoft за гейминг в облачните услуги, разкри, че крайната цел на проекта е да се постигне резултат, сходен с този на Minecraft.

Играта получи достъп до Xbox Live във всичките се версии и компанията в Редмънд очевидно е изключително доволна от постигнатите резултати. Интересното е, че Microsoft си играят с мисълта да добавят своята услуга и за Nintendo Switch, но поне към момента няма конкретно развитие в тази посока, а и не изключиха и възможността за поддръжка на PlayStation 4, в случай че Sony дадат своето съгласие. В същото време Microsoft усилено работи и по разширяването на обхвата на своята услуга за стрийминг на игри xCloud, която до края на годината трябва да бъде достъпна за Android, iOS и Mac.

Източник: The Verge