Microsoft ще пусне антивирусен софтуер за iOS и Android

По-късно тази година Microsoft ще предложи своето антивирусно приложение Defender и за устройства с iOS и Android. Компанията ще разкрие повече за плановете си през следващата седмица в рамките на конференцията RSA Conference. Приложенията следват тестовата версия на Defender за macOS, която излезе през миналата година.

Мобилните приложения вероятно ще се различават съществено от компютърните, но това е логично предвид характера на платформите. iOS например не разрешава на външни приложения да сканират за зловреден код, но при Android вече има изобилие от антивирусни решения.

Според корпоративния вицепрезидент на Microsoft Роб Лефъртс платформата на Google обаче е много по-податлива на вируси заради възможността потребителите да инсталират ръчно приложения. Освен това смартфоните могат да са обект на фишинг атаки, при които хакерите успяват да се сдобият с потребителски имена и пароли - Defender може да е от полза в тези случаи, като предпази служителите.

Двете приложения са част от платформата за сигурност за бизнеса на Microsoft и вероятно няма да са достъпни за обикновени потребители. Заедно с това компанията обяви и първата публична тестова версия на Microsoft Defender ATP за Linux.

Източник: CNBC, Microsoft