Ще видим ултратънкото стъкло от Samsung Galaxy Z Flip и в други устройства

Ще видим ултратънкото стъкло от Samsung Galaxy Z Flip и в други устройства

Най-голямото нововъведение в новия смартфон със сгъваем екран на Samsung Galaxy Z Flip е наличието на ултратънъко стъклено покритие (Ultra-Thin Glass/UTG) върху дисплея. Стъклото се произвежда от германската компания Schott, а върху него е приложен предпазен полимерен филм. Създаването на стъкло, което се сгъва, е възможно чрез направата на изключително тънък панел с дебелина от едва 30 микрометра.

Този крехък слой е защитен чрез пластмасовото покритие, което от своя страна може лесно да бъде наранено с остър предмет, както вече видяхме. Samsung посочва, че е повишила твърдостта на стъклото чрез инжектиране на специален материал в него. Компанията се похвали, че тестове за издръжливостта на стъклото при сгъване са проведени от френската сертификационна агенция Bureau Veritas, а от тях става ясно, че решението издържа на 200 000 сгъвания.

Samsung очаква стъклото да се използва и в други сгъваеми електронни устройства, когато има достатъчно търсене. Възможно е това да означава, че корейците ще направят технологията достъпна и за други производители. За комерсиализирането на продукта Samsung работи съвместно с корейската Dowoo Insys, която произвежда стъклен субстрат. Компанията дори е запазила търговската марка Samsung UTG в 38 страни.

Източници: Yonhap News Agency, Samsung

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция