Mini на 60

Mini на 60

Автомобилната история познава много знакови автомобили, а един от тях днес става на 60. Това е Mini, който се превръща в икона на британската попкултура от 60-те години на миналия век, а благодарение на своите технологични нововъведения, увеличаващи пространството за пътниците и техния багаж, повлиява на много производители на автомобили.

Автомобилът с две врати и характерен външен вид е проектиран от Александър Исигонис за British Motor Corporation (BMC) и е представен на широката публика на 26 август 1959 година. В началото колата е продавана под две имена - Austin Seven и Morris Mini-Minor. В началото на 1962 г. Austin Seven се преименува на Austin Mini, а точно преди 50 години Mini става самостоятелна марка.

През 1980 г. отново се връща името Austin Mini, а през 1988 автомобилът пак се нарича просто Mini. През 1994 година BMW придобива Rover Group и през 2000 продава по-голямата част от нея, но запазва правото да произвежда автомобили с името MINI. Краят на производството на класическия модел е в края на 2000 година или 41 години след началото през 1959.

С BMW легендата започва нов живот, но вече пригодена към очакванията на потребителите от 21 век по отношение на сигурност, удобство и комфорт. Автомобилът получи много повече възможности за персонализация и модели с различни размери, а една от неговите версии дори се сдоби с електрически двигател.

Оферти на деня