MIUI 12 идва с редица новости

MIUI 12 идва с редица новости

Заедно с Mi 10 Youth, Xiaomi представи и новата версия на графичния потребителски интерфейс, базиран на Android 10, MIUI 12. С него идват редица нововъведения, включително преработен дизайн с по-изчистена визия, множество анимирани ефекти, подобрен тъмен режим и т.н.

Първото нещо, което прави впечатление, разбира се, е визуалният ъпдейт на интерфейса с по-изчистен дизайн. Анимираните ефекти при стартиране и затваряне на приложения също са нови и са по-бързи отпреди. Друго визуално нововъведение е Dark Mode 2.0 с добавен диминг на тапетите и настройка на шрифта, с което се намалява напрежението на очите при четене.

Други интересни дизайнерски решения са добавянето на живи тапети с ефекти при отключване на телефона, включително приближаване към повърхността на планета. Налично е и ново съдържание към функционалността always-on display. Системната навигация чрез жестове вече използва стоковото решение от Android 10, а освен това Xiaomi са подобрили управлението на известията с опция за бърз отговор.

Друга ключова новост в MIUI 12 е подобрената система за управление на личните данни с редица функционалности, наречени Flare, Barbed Wire и Mask System. Flare съставя запис за разрешенията и достъпа на информация на приложенията до критично съдържание или ресурси. Barbed Wire представлява вариация на системата с разрешения в Android, като пита дали искате да позволите достъп на дадено приложение до определени ресурси. Това може да е еднократно или за постоянно.

Mask System предотвратява достъпа на подозрителни приложения до ключова информация като контакти, календар, списък с обаждания, IMEI и т.н. Тази функционалност позволява създаването на виртуална идентичност. Нова функционалност, наречена AI Calling, може да транскрибира гласовите обаждания и да предлага възможни отговори, като е предназначена за хора с увреден слух. С MIUI 12 дебютира и приложението Mi Health, което би трябвало да предложи подобрени опции за проследяване на тренировки чрез нови алгоритми с изкуствен интелект.

То ще предложи и проследяване на качеството на съня без необходимост от използване на други устройства, като за целта ще е необходимо потребителите само да оставят устройството си под възглавницата. Така ще се отчитат движенията по време на сън и ще се записва хъркането, което може да е признак за заболяване.

Още днес Xiaomi стартира бета версията на MIUI 12 в Китай, а премиерата на стабилния ѝ вариант е насрочена за юни. Първите модели, които ще бъдат обновени, са сериите Mi 10, Mi 9, Redmi K30 и Redmi K20.

В следващата вълна са Mi MIX 3, MIX 2S, Redmi Note 8 Pro и сериите CC9 (без CC9e), Mi 8 и Redmi Note 7. Финалната трета вълна с обновления ще обхване редица други модели, включително серия Redmi Note 8, както и някои модели от сериите Redmi 7 и Mi 6. На този етап няма информация за това кога може да очакваме ъпдейта за международните варианти на поддържаните смартфони.

Източник: Xiaomi