Много сайтове могат да спрат да работят с по-стари версии на Android

Много сайтове могат да спрат да работят с по-стари версии на Android

По-голямата част от сайтовете вече използват протокола HTTPS, което до голяма степен се дължи на усилията на Google в налагането му. Наличието на този протокол обаче означава, че някои страници няма да се зареждат правилно, ако липсват определени сертификати на устройството.

Именно това може да се случи с по-старите смартфони с Android догодина, за което предупреждават от Let's Encrypt. Организацията е сред водещите в областта на сертификатите, като нейни решения се използват на около 30% от всички уеб домейни. Компанията използва собствен сертификат ISRG Root X1, който чрез лицензно партньорство с IdenTrust се поддържа от всички браузъри и операционни системи.

То обаче изтича на 1 септември догодина и изглежда няма да бъде подновено. Това означава, че браузърите и операционните системи без root сертификат от Let's Encrypt's няма да работят със сайтове и услуги, сертифицирани от организацията. Сред засегнатите ще са устройства с Android 7.1 и по-стари версии на операционната система.

Проблемите за някои сайтове обаче ще започнат още от 11 януари, когато Let's Encrypt ще спре да използва решението на IdenTrust по подразбиране. Алтернатива за по-старите устройства е да използват браузъра Firefox, който използва собствено хранилище на сертификати, включително ISRG.

Източник: Let's Encrypt