Мобилните телефони продължават да носят загуби за Sony

Мобилните телефони продължават да носят загуби за Sony

Sony публикува финансовия доклад за дейността на компанията за 2018 година, който показва, че макар приходите да са нараснали едва с 1% до 8.66 трилиона йени (78.1 милиарда долара), оперативната печалба се е увеличила с 22% до 894.2 милиарда йени (8 милиарда долара). В същото време японците очакват спад на оперативната печалба през настоящата фискална година до 810 милиарда йени. Това е свързано със спада в продажбите на конзолата PlayStation 4, която наближава своя жизнен цикъл, а Sony вече инвестира сериозно в разработката на нейния наследник.

През изминалата година компанията е продала 17.8 милиона конзоли и така общият им брой е достигнал 96.8 милиона. 36.4 милиона са абонатите на услугата PlayStation Plus, която носи допълнителни приходи. Sony очаква печалбата от своя бизнес с игри да намалее с почти 10% през тази година, макар че продажбите ще останат почти непроменени. Като цяло през последното тримесечие на фискалната 2018 компанията отчита ръст на приходите от 9% на годишна база до 2.1 трилиона йени, а печалбата се е увеличила с 273% до 82.7 милиарда йени (741 милиона долара).

Бизнесът с мобилни телефони обаче продължава да е на червено. За цялата 2018 година той е генерирал загуба от 97.1 милиарда йени (869 милиона долара), което е четири пъти повече спрямо преходната година. Sony отдава загубата на по-малкия брой продадени смартфони (6.5 милиона броя при 13.5 милиона година по-рано), както и на отписването на компоненти, които не са били вложени в мобилни устройства. Само за последното тримесечие загубата на мобилното подразделение е било 41 милиарда йени.

Sony обаче възнамерява да ускори свиването на разходите му, като спре производството в Китай и се изтегли от някои пазари като Близкия изток и Южна Америка. Наскоро компанията обяви, че ще слее мобилния бизнес с този за фотоапарати, телевизори и аудио продукти. Според прогнозата новото подразделение ще има оперативна печалба от 121 милиарда йени за текущата фискална година, което ще е с 58% повече на годишна база заради оптимизациите в мобилния сектор.

Източник: Sony (pdf), Bloomberg

Оферти на деня

  • Та те планират само един модел, който да е флагман (Xperia 1) и то ще е с някаква слаба батерия и камера. Жалко и за тях.
    Spikul