Мобилните телефони продължават да носят загуби за Sony

Sony публикува финансовия доклад за дейността на компанията за 2018 година, който показва, че макар приходите да са нараснали едва с 1% до 8.66 трилиона йени (78.1 милиарда долара), оперативната печалба се е увеличила с 22% до 894.2 милиарда йени (8 милиарда долара). В същото време японците очакват спад на оперативната печалба през настоящата фискална година до 810 милиарда йени. Това е свързано със спада в продажбите на конзолата PlayStation 4, която наближава своя жизнен цикъл, а Sony вече инвестира сериозно в разработката на нейния наследник.

През изминалата година компанията е продала 17.8 милиона конзоли и така общият им брой е достигнал 96.8 милиона. 36.4 милиона са абонатите на услугата PlayStation Plus, която носи допълнителни приходи. Sony очаква печалбата от своя бизнес с игри да намалее с почти 10% през тази година, макар че продажбите ще останат почти непроменени. Като цяло през последното тримесечие на фискалната 2018 компанията отчита ръст на приходите от 9% на годишна база до 2.1 трилиона йени, а печалбата се е увеличила с 273% до 82.7 милиарда йени (741 милиона долара).

Бизнесът с мобилни телефони обаче продължава да е на червено. За цялата 2018 година той е генерирал загуба от 97.1 милиарда йени (869 милиона долара), което е четири пъти повече спрямо преходната година. Sony отдава загубата на по-малкия брой продадени смартфони (6.5 милиона броя при 13.5 милиона година по-рано), както и на отписването на компоненти, които не са били вложени в мобилни устройства. Само за последното тримесечие загубата на мобилното подразделение е било 41 милиарда йени.

Sony обаче възнамерява да ускори свиването на разходите му, като спре производството в Китай и се изтегли от някои пазари като Близкия изток и Южна Америка. Наскоро компанията обяви, че ще слее мобилния бизнес с този за фотоапарати, телевизори и аудио продукти. Според прогнозата новото подразделение ще има оперативна печалба от 121 милиарда йени за текущата фискална година, което ще е с 58% повече на годишна база заради оптимизациите в мобилния сектор.

Източник: Sony (pdf), Bloomberg

  • Та те планират само един модел, който да е флагман (Xperia 1) и то ще е с някаква слаба батерия и камера. Жалко и за тях.
    Spikul