Мобилният портфейл phyre поддържа безконтактни разплащания

Mastercard обяви, че партнира на българската финтех компания Paynetics в разработката на дигиталния портфейл phyre, който позволява на картодържателите да дигитализират разплащателна карта или карти за лоялност и да ги използват директно от телефона. Компанията посочва, че това е първият дигитален портфейл в България, който позволява на картодържателите да плащат безконтактно, да събират точки в картите си за лоялност, да търсят оферти от търговски вериги и да осъществяват плащания помежду си. Приложението е налично за iOS и Android, а пълните условия за ползването му с такси и лимити, можете да намерите тук. Като цяло през първата година услугата е безплатна, а след това има по 1 евро такса на месец.

Може да ви е интересно

В приложението може да се въведе всяка платежна карта, независимо от нейния издател, а след това се получава виртуална карта Mastercard, която се токенизира чрез Mastercard Digital Enablement Service. Това защитава номера на картата и гарантира сигурността на трансакциите. Така на практика потребителите на phyre могат да плащат безконтактно през телефона си чрез всички безконтактни терминали в страната и по света. Очаква се до края на тази година всички терминали в България да са безконтактни, така че този начин на разплащания ще може да се ползва навсякъде. Технологията вече е достъпна и в някои банкомати в страната.

За да плащате, е необходимо първо да заредите в приложението сума от картата си, но компанията възнамерява да добави директна връзка с нея, така че тази стъпка ще отпадне. В момента оторизирането на плащанията става с ПИН, но очакваме това да бъде заменено от пръстов отпечатък в телефоните с такъв сензор. Phyre поддържа и дигитализиране на разнообразни карти за лоялност, така че да не се налага да ги носят със себе си. В допълнение потребителите имат достъп и до персонализирани оферти от различни търговски вериги, могат да събират точки от участващите търговски обекти, да проследяват движенията по сметката си и да използват ваучери за пазаруване при покупки.

От Mastercard посочват, че сигурността на мобилните разплащания чрез phyre е гарантирана от услугата Mastercard Digital Enablement Service (MDES). Тя използва технологията за токенизация, която дава възможност на  мобилни телефони и други устройства да бъдат използвани като платежни карти. Чрез phyre картата се токенизира и по този начин се получава специален токен номер, който е различен от реалния номер и е специфичен за конкретното устройство. Това позволява на смартфоните с NFC да се ползват за разплащания с всеки безконтактен ПОС терминал по света.

Технологията MDES вече е вградена в Android Pay, Apple Pay и Samsung Pay, но тези услуги не са достъпни за българските потребители, така че от phyre определено има полза. В допълнение приложението позволява на потребителите да изпращат и изискват плащания помежду си без такса. Сред плановете за бъдещо развитие влиза възможност за покупка на билети за градски транспорт, заплащане на паркинг и други, посочва Константин Джелебов, изпълнителен директор на Paynetics. Както се убедихме сами, създаването на профил в phyre става за по-малко от минута, а добавянето на карти и средства е максимално улеснено. Скоро ще пробваме и плащане в търговски обект.

 • От днес
  Работи тествах няколко пъти от сутринта
  kanar
 • Не знам от кога е така:
  https://www.phyreapp.com/bg/apple-pay?fbclid=IwAR1Uj_2OwYegsh3OhWDWQqYZftN0SutYxqCyUExN9ogCytsChmz4pZZJpkA
  plevel12
 • По принцип мастеркард е по-проблемна на сайтовете за залагане, сигурно основателите са някакви консерви. Иначе са еднакво удобни.
  tzincbg
 • Не я "режат", просто с тяхната система работят.. Revolut например са с Visa..
  То реално няма значение дали е Мастъркард или Виза, и двете ги приемат навсякъде//
  mishobehar
 • А няква идея що режат виза? И в приложението на фиб само мастер се дигитализира...
  Вито
 • И пак само мастер карта. С виза не става... Доколкото знам имаш възможност в приложението да вкараш Мастер или Виза с която да зареждаш виртуалната карта от приложението (тя е вече само Мастер).
  versus_13
 • Да разбираме ли, че вече работи с карти на всички български банки и дават ли персонален IBAN?
  r3tr0
 • И пак само мастер карта. С виза не става...
  Вито
 • А дали може да се плаща чрез smartwatch с phyre? Би трябвало да може. Аз съм плащал и с Apple watch и с S3 Frontier, но не с това приложение.
  Legolaself01
 • А дали може да се плаща чрез smartwatch с phyre?
  dada_