Модемът Snapdragon X16 поддържа LTE скорости до 1Gbps

Наскоро писахме, че до края на годината в някои пазари ще заработят първите комерсиални LTE мрежи, които поддържат изтегляне на данни със скорост до 1Gbps, така че когато те станат достъпни, ще са нужни и устройства, способни да се справят с подобни скорости. За това се подготвя и Qualcomm с новия модем Snapdragon X16, който в комбинация с приемопредавателния модул WTR5975 може да осигури съвместимост с LTE Category 16 скорости при изтегляне (до 1Gbps) и с LTE Cat 13 (до 150Mbps) при изпращане на данни.

Повечето от актуалните смартфони могат да се похвалят с максимални скорости на изтегляне 300Mbps или 450Mbps, а модемът в чипсета Snapdragon 820 осигурява до 600Mbps. X16 поддържа изпращане на данни със скорост до 150Mbps, което не е чак толкова впечатляващо на фона на другата скорост, но пак е солидно постижение. Като цяло увеличаването на скоростта в LTE мрежите е свързано с технологията carrier aggregation (агрегация на носещата честота), която комбинира различни честотни ленти от мобилния спектър и позволява едновременното изтегляне на данни чрез множество антени.

В повечето от сегашните телефони от висок клас се ползват 2 или 3 20MHz ленти за достигане на максимални скорости от 300 или 450Mbps. Snapdragon X12 достига 600Mbps чрез употреба на три 20MHz ленти и 256-QAM (квадратурна амплитудна модулация), което позволява предаването на повече информация през една и съща връзка от 75Mbps на 100Mbps. Чрез своите 4x4 MIMO антени модемът може да получи 10 различни потока от данни и така се постига теоретичната максимална скорост от 1Gbps. Snapdragon X12 се очаква в крайни устройства през втората половина на годината.