Среща с новите смартфони на Lenovo

Веднага след глобалната премиера на Lenovo Phab2 Pro и Moto Z по време на Lenovo TechWorld успяхме да се срещнем с устройствата и вече сме готови да споделим някои впечатления за тях и галерия от снимки. Телефоните очакваме на българския пазар в края на август и началото на септември, а по отношение на цената научихме само, че Phab2 Pro ще струва под 1000 лв. Устройството е първото потребителско с технологията за добавена реалност Tango, която използва комбинация от сензори и софтуер, за да позволи на телефона да определя позицията си в пространството чрез създаване на карти на околността му. Това отваря много приложения, различаващи се от виртуалната реалност, тъй като не карат потребителя да е фиксиран на една позиция и не го изолират от околната среда.

Препоръчани оферти

Phab2 Pro със сигурност не е за феновете на компактните устройства, тъй като тежи впечатляващите 259 грама, а дисплеят с диагонал 6,4” го доближава до таблетите. Компанията е използвала IPS панел с резолюция 2560 х 1440 пиксела, който е покрит с 2,5D стъкло и за кратката среща ни остави с много добри впечатления по отношение на цветопредаване, контраст и качество на изображението. Дисплеят е снабден с технологията assertive display, която познаваме от някои модели Lumia – тя позволява динамичната промяна на различни параметри на картината за осигуряване на видимост в различни условия на околна осветеност. Устройството ползва специална версия на осемядрения чипсет Snapdragon 652, който е специално създаден за нуждите на Tango и осигурява висока производителност.

Moto Z на свой ред ни впечатли с дебелината си от 5,2 мм и с премиум усещането, създадено от алуминиевата странична рамка и от стоманения заден панел, върху който чрез силни магнити се прикрепят допълнителните модули (в двата края има пластмасови зони за антените). Някои потребители може да не харесат голямата стърчаща камера, но тя има и друга задача – фиксира модулите и не позволява разместването им, докато са върху телефона. Все пак компанията очаква през повечето време Moto Z да е с поставен предпазен заден панел – такъв ще има в комплекта на устройството.

5,5-инчовият AMOLED дисплей е изключително отчетлив и контрастен, а цялата система работи изключително бързо, което не е изненадващо – все пак се ползва Snapdragon 820, а операционната система е почти без никакви модификации, което е характерно за Motorola. Концепцията за добавяне на допълнителна функционалност чрез модули е любопитна и ще е интересно да видим какви нови аксесоари ще се появят през идните месеци, тъй като в началото ще са налични едва 3 – пико проектор, високоговорители на JBL с батерия и панел с по-голяма батерия.

Фиксирането на модулите е стабилно, въпреки че ние изпробвахме макет на една от добавките за повече енергия, чието качество е далеч от финалното. Lenovo има големи планове за бъдещето на мобилните аксесоари и обещава те да се поддържат и в следващите версии на телефона, а освен това ще стимулира външни производители да направят свои добавки чрез специален фонд с капитал 1 милион долара. В това видео на The Verge можете да видите и два от експерименталните модули, които показват какво е възможно.