Модул за Moto Z може да измери дори кръвно налягане

Мобилните телефони стават все по-мощни, а от известно време Motorola иска да използва тяхната производителност и за други цели. Това е част от концепцията на компанията, която стои зад модулната конструкция на серията Moto Z – благодарение на нея потребителите могат да разширят значително способностите на своите телефони, като добавят различни специализирани модули. Системата е отворена към всякакви идеи с потенциал за реализация, a Lenovo и Motorola търсят обратна връзка от потребителите и често провеждат конкурси за нови модули. В рамките на изложението CES бяха показани две от новите добавки за системата, които са следствие именно от такива инициативи.

Препоръчани оферти

Vital Moto Mod е създаден по идея на компанията Vital, която в партньорство с Lenovo и Motorola е разработила модул, способен да измерва различни жизнени показатели. Устройството има множество сензори, които му позволяват да отчете пулс, честота на дихателни движения, Pulse Ox (насищане на кръвта с кислород), температура на тялото и за пръв път кръвно налягане чрез пръста на потребителя. Според компанията тези тестове се извършват за период от 2 – 3 минути. Устройството ще се продава от април на цена 395 долара, което го прави един от най-скъпите модули за Moto Z.

Другото ново устройство се казва Livermorium Slider Keyboard Moto Mod и както става ясно от името представлява подвижна клавиатура. Идеята зад него спечели голямата награда в инициативата Transform the Smartphone, която се проведе с Indiegogo и приключи през есента на миналата година. Модулът добавя голяма QWERTY клавиатура и поставя телефона под ъгъл до 60 градуса за по-удобно въвеждане на текст. Устройството ще се появи на пазара преди края на зимата на цена 99 долара. Motorola обяви и ново приложение, което ще събере на едно място всички модули за Moto Z и ще осигури локализирана поддръжка. То вече е налично в страните, в които се предлага модулната серия, така че може да се изтегли и от България.

Източник: Motorola