Motorola Moto Z

Motorola Moto Z

През 2015 г Motorola ни изненада с функционалната и балансирана серия смартфони Moto X, част от която е и снабденият с нечуплив дисплей модел Moto X Force. През 2016 реши да промени стратегията си. Притежаваната от Lenovo компания обърна поглед към идеята за модулна конструкция, на която заложи и LG във флагмана G5, но избра напълно различен подход. И докато решението на корейската компания не й донесе особени ползи, а финансовите резултати на мобилното й подразделение продължиха да разочароват, изглежда че Motorola уцели правилната посока.

До голяма степен в това няма изненада, защото докато Motorola беше част от Google, в нейните редици стартира проектът Ara за създаване на истински модулен телефон. След като Motorola беше закупена от Lenovo, той остана в Google, но техническите предизвикателства принудиха по-рано тази година компанията неочаквано да прекрати работата по него, макар че все още има надежда да го видим на пазара под някаква форма. В същото време Motorola използва наученото, за да разработи собствената система на име Moto Mods, която е достъпна в три модела от новата серия Moto Z, но един от тях в момента се предлага само в Щатите. Успяхме да тестваме едноименния модел и ето какво мислим за него.

Дизайн

Без съмнение Moto Z е инженерно постижение, което заслужава внимание. Устройството е с дебелина едва 5,2 мм, а изработеният от метал корпус е обработен прецизно, както подобава на истински флагман. Камерата се подава над задния панел, но нейната масивна издатина има и друга задача – тя служи за фиксиране на допълнителните модули, за които ще стане дума след малко. В интерес на истината, устройството има по-ъгловата форма спрямо своите предшественици и поне на нас не ни се стори особено удобно от ергономична гледна точка, но положението се променя при поставяне на заден панел – в комплекта е включен такъв с покритие от текстил, но компанията предлага и варианти с други материали, включително естествена кожа. В комплекта е включен и пластмасов протектор от тип bumper, с който може да предпазите металните страни на телефона от нараняване при удари.

Тънкият профил на Moto Z обаче е постигнат с някои компромиси. Така например компанията е жертвала стандартния 3,5 мм жак за слушалки, чиято функция е поета от USB-C интерфейса, а освен това и батерията на устройството е с капацитет 2600 mAh, което е по-малко на фона на другите актуални флагмани. И за двете неща обаче си има решение – в комплекта на телефона е включен адаптер за ползване на стандартни слушалки, а енергията в батерията може да се увеличи чрез някой от различните допълнителни модули, който се продава отделно. Lenovo е помислила за възможността за лесно изгубване на адаптера за слушалки и е добавила малка примка, с която може да го закачите за кабела на слушалките си, за да е винаги под ръка.

За някои премахването на жака за слушалки може би ще е проблем, но трябва да свикваме с това, защото все повече компании предприемат тази стъпка. Това решение означава, че не може едновременно да зареждате телефона и да слушате музика, освен ако не ползвате безжични слушалки или пък адаптер от друг тип. Върху предния панел откриваме изключително бърз сензор за отпечатъци, който служи само за отключване и за заключване на телефона, а единствените хардуерни бутони са поставени върху дясната страна на корпуса (за контрол на звука и за включване/събуждане на телефона).

Модулност

В долната част на задния панел се намира отличителната черта на Moto Z – златистите конектори на специалния порт за връзка с аксесоарите Moto Mod. Той осигурява преноса на енергия и на данни с висока скорост между телефона и свързаните магнитно добавки, а цялата система работи повече от добре. За разлика от решението на LG не се налага да изключите телефона, ако искате да поставите модул, което е много удобно, а освен това целостта на корпуса не се нарушава. Не се притеснявайте за здравината – самите магнити са достатъчно силни и няма никаква опасност двете части да се разделят случайно. Добрата новина е, че модулната система работи абсолютно безпроблемно и с нея може да се справи всеки. Не е нужно да се правят каквито и да е било настройки, защото всичко става напълно автоматично, а освен това върху екрана се показват кратки инструкции как да се използва добавката.

Самите аксесоари са интересни, но както може да се предположи, по-функционалните от тях струват сериозна сума, и ако решите да се сдобиете с няколко, може да похарчите повече пари, отколкото сте платили за телефона. Всъщност това е основното предизвикателство пред актуалните модулни телефони, което възпира масовото им разпространение и доведе до разочароващото пазарно представяне на LG G5. Сред наличните модули има предпазни панели, допълнителни батерии, високоговорители JBL, пико проектор и допълнителна камера с технология на шведската компания Hasselblad, а поне за нас последните два се оказаха най-интересни. В момента задните панели се продават за 39 лв., външната батерия на Incipio с капацитет 2200mAh струва 139 лв., високоговорителите са на цена 199 лв., външната камера струва 499 лв., а проекторът е 599 лв., така че сами може да прецените колко може да ви струва Moto Z. Външните батерии не са достатъчни да осигурят пълен заряд на батерията и е по-добре да носите с вас включеното в комплекта зарядно TurboPower, което с изненадваща скорост може да осигури необходимата енергия за работа на телефона.

Проекторът Moto Insta-Share успя да ни спечели с възможността за проектиране на изображение с диагонал до 70 инча върху всяка подходяща повърхност, но все пак се питаме колко потребители биха платили толкова пари за него. Използва DLP технология (номиналната яркост е едва 50 лумена, а контраста е 400:1) и поддържа резолюция до 854x480 (480p) пиксела, а фокусирането на изображението става чрез специален бутон. Има и вградена батерия с капацитет 1100mAh, която стига за около час на работа. Позиционирането става чрез специалната метална поставка, така че лесно може да насочите картината и върху тавана. И тъй като оптичният елемент може да се загрее сериозно при работа, в модула е поставен и малък вентилатор за охлаждане. Работата с проектора е пределно проста – поставяте го върху телефона, натискате бутона за включване и той започва да прожектира.

Подобно е и положението с модула на Hasselblad, който се казва True Zoom и това накратко обяснява коя е основната причина да се сдобиете с него. Добавката с логото на легендарната шведска компания осигурява 10х оптично приближение (25-250мм 35мм еквивалент с бленда f3.5-6.5) и е снабдена с оптична стабилизация, която помага за получаване на ясни снимки при снимане в телефото режим (не работи при видео). Включена е и ксенонова светкавица, която също помага за по-доброто осветяване на сцената – въпреки плюсовете на технологията тя от дълго време не се е появявала в смартфони и на фона на стремежа за изтъняване на устройствата едва ли скоро ще я видим. Модулът има собствен 12МР 1/2.3” (6,17 x 4,56 мм) BSI сензор, който е по-голям от този в Moto Z (1/3", 4,8 x 3,6 мм) и има по-големи пиксели (1,55um срещу 1,12um), но камерата на телефона има предимство по отношение на по-светлата оптика (f/1.8).

Добавката осигурява бутони за включване на камерата и за контрол на приближението и затвора, така че до голяма степен работи като истински фотоапарат. Иначе с нея в менюто се активира и възможност за заснемане в некомпресиран RAW или в чернобяло, а освен това се осигурява достъп до ръчен режим за контрол на камерата, който обаче е наличен и без модула. Имайте предвид, че Hasselblad True Zoom поддържа запис на видео с максимална резолюция 1080р при 30fps, докато камерата на Moto Z се справя и с 4K. Модулът идва в комплект с калъф за носене, което е приятен акцент, но ни изненада това, че няма възможност за монтиране върху статив – все пак става дума за устройство с фотографска насоченост, а освен това и размерите позволяват да бъде включен необходимия порт. Друг е въпросът дали цената от 499 лв. си струва, защото за по-малко пари може да се сдобиете с компактен фотоапарат с подобни параметри, който ще може да ползвате самостоятелно.

Всъщност това е нещо, което важи за повечето от модулите – за по-малко пари можете да се сдобиете с външна батерия, високоговорител или дори с пико проектор, които ще може да ползвате и с други телефони. Вярно, получавате възможност да прикрепите аксесоарите към телефона, а Lenovo обеща, че ще може да ги ползвате и със следващите модели в серията (освен с Moto Z в момента те работят и с Moto Z Play), но и LG ни уверяваше, че е планирала продължителна поддръжка. Все пак през последните месеци Lenovo инвестира много усилия и сериозна сума, за да стимулира създаването на иновативни и полезни модули, но ще се наложи да изчакаме още няколко месеца, за да видим кои от идеите са привлекли вниманието на компанията.

Хардуер и производителност

Moto Z осигурява 5,5” AMOLED дисплей с резолюция 2560 x 1440 пиксела (535 ppi), който изглежда повече от добре и осигурява големи ъгли на видимост, висок контраст и ярки цветове, но ако предпочитате по-реалистичния изглед може да промените профила през менюто с настройки. Панелът няма много висока яркост, но това не пречи на четимостта под силна директна светлина – в този случай се активира специален режим, при който пиковата яркост се увеличава значително за кратък период от време. Дисплеят е предпазен от 2.5D стъкло Gorilla Glass, a над него е поместена 5МР предна камера с бленда f2.2, до която се намира единственият високоговорител, който е комбиниран със слушалката. Той се представя изненадващо добре, като осигурява ясен и сравнително силен звук, но все пак не достига до качеството на стерео говорителите, които предлагат някои други модели.

Смартфонът залага на четириядрен чипсет Snapdragon 820 с графичен ускорител Adreno 530, който е допълнен от 4GB RAM и 32GB или 64GB разширяема памет. Това е традиционната комбинация за флагманите на 2016 година, така че в това отношение няма никакви изненади. Нямаме никакви забележки по отношение на бързината на телефона, който ползва почти чиста версия на Android и малко след като приключихме с него получи ъпдейт до версия 7.0. Това донесе и съвместимост с платформата за виртуална реалност Daydream, което го направи един от малкото смартфони с такава (освен Google Pixel с нея е съвместим и Huawei Mate 9).

В интерес на истината при сериозно натоварване корпусът може да се загрее силно, но това се случва рядко и е пряко следствие от изключително тънкия профил на корпуса и използвания метал, който разсейва отделената топлина по-ефективно. За щастие Motorola отново е добавила познатите допълнения, които улесняват работата с телефона. Върху предната част пак има сензори, които разпознават движение в близост и активират екрана (Moto Display), за да покажат часа и наличните нотификации, а освен това откриваме удобни жестове за бързо стартиране на камерата, включване на светкавицата и смаляване на интерфейса за по-удобна употреба с една ръка. Включена е и разширена поддръжка за гласови команди, която също е характерна за телефоните на Motorola.

Камера

Камерата разчита на 13МР BSI сензор Sony IMX214 със светла f/1.8 оптика, който е допълнен от система за оптична стабилизация, двутонова LED светкавица  и хибриден автофокус, който комбинира контрастна и лазерна технология. Приложението за управление на камерата реагира много бързо и стига да имате на разположение достатъчно светлина, ще получите много приятни кадри с наситени цветове и добра детайлност (следствие от приложените алгоритми за изостряне на изображението) в центъра, защото рязкостта намалява към краищата. Включена е и функция за автоматично създаване на HDR снимки според конкретните условия, а ако искате повече контрол, винаги може да преминете към професионалния режим.

Телефонът се справя много добре с определяне на баланса на бялото, но понякога кадрите са малко неекспонирани и невинаги на фокус. Както можете да видите в приложените семпли в снимките се промъква и цветен шум, който е добре различим в зоните със солиден цвят като например небето. Представянето се влошава леко при намалена осветеност, но това е в рамките на нормалното за толкова малък сензор. В интерес на истината очакваме модела Moto Z Force да се представя по-добре във фотографско отношение, но засега той е наличен само в Щатите. Основната му камера е 21-мегапикселова и има по-голям сензор, а освен това към методите на фокусиране добавя фазова детекция.

Тестови снимки и видео

Тестови снимки и видео с Hasselblad True Zoom

Батерия

Тънкият профил на Moto Z ограничава капацитета на батерията до 2600 mAh, което изглежда малко на фона на другите флагмани, но както посочихме, това може лесно да се промени чрез допълнителен модул. Като цяло батерията е достатъчна за около ден на употреба, но ако искате да го използвате вечерта и на следващия ден ще се наложи да го свържете със зарядното. Както стана вече ясно, включеното в комплекта е в състояние да осигури необходимата енергия изключително бързо, което определено е плюс. Ако не натоварвате устройството с игри или други консумиращи повече енергия действия като гледане на видео, навигация и активно ползване на камерата за снимки и видео, един заряд може да ви стигне и за повече от ден, но това означава, че трябва да внимавате какви приложения и функции ползвате.

Заключение

Няма съмнение, че серията Moto Z предлага свеж подход към модулните телефони, който определено е по-удобен от възприетия от LG. Системата на Motorola е лесна за употреба и не е свързана с изключване на телефона, а освен това предлага и някои интересни и полезни аксесоари. В същото време не сме напълно убедени, че потребителите с готовност ще инвестират сериозни суми за по-скъпите аксесоари, въпреки обещаната от Lenovo съвместимост със следващите модели в серията. Moto Z предлага впечатляващо тънък профил, но това не подобрява ергономичността на телефона и ограничава капацитета на батерията и води до премахването на стандартния жак за слушалки.

Иначе смартфонът осигурява флагмански хардуер, качествен дисплей, прецизна изработка и почти чиста версия на Android, което позволява по-бързи ъпдейти до новите издания, а съвместимостта с платформата за виртуална реалност Daydream е допълнителен плюс. Moto Z е смартфон, който лесно се отличава в морето от еднакви устройства на пазара и с интерес ще следим как ще се развие екосистемата от модули, защото Lenovo има идеи за много интересни добавки.

  • Защо няма снимки на тъмно с ксенона? Моля да добавите.
    asenna5