Motorola разчита на Edge+, за да влезе в Топ 3 при смартфоните в България

Motorola разчита на Edge+, за да влезе в Топ 3 при смартфоните в България

След известно отсъствие в най-високия продуктов сегмент при смартфоните Motorola се завърна в него с премиерата на модела Edge+, който изглежда особено атрактивно и предлага характеристиките на флагмански продукт. Използвахме случая да зададем няколко въпроса за бизнеса на компанията, флагманските модели и плановете й за бъдещето на Владимир Велков, мениджър продажби за България и Северна Македония.

Motorola се завръща при флагманските модели в момент, в който конкуренцията никога не е била по-силна. Как възнамерявате да се борите за потребителското внимание? Кои са отличителните черти на новите устройства, които ще накарат хората да ги изберат?

Флагманите безспорно са моделите, които предизвикват най-голям интерес сред потребителите, обект са на полюсни дискусии, вълнения и очаквания. През последните години екипът на Motorola беше фокусиран върху изграждането на силно ядро в средния ценови сегмент, където постигнахме страхотни резултати, и дойде моментът, който бе планиран – а именно да представим флагмански модел. Серията Edge е резултат от дълга работа на колеги от различни отдели в организацията – „маркетинг“; „изследване и развитие“, „продажби“. Бяха направени редица анализи в насока потребителско поведение, очаквания и нагласи, дизайн, еволюиране на устройствата и цялостно потребителско изживяване.

Motorola Edge+ е ултимативен флагман, в който потребителите ще намерят всичко най-иновативно в индустрията, без компромис в което и да е отношение. Като започнем с безкрайния извит на 90о дисплей с опресняване при 90Hz; система от камери със 108MP основен сензор; 12GB оперативна памет и 256GB място за съхранение; най-мощния процесор на пазара Snapdragon 865 с поддръжка на 5G мрежи; 5000 mAh капацитет на батерията; уникално аудио звучене и редица други.

Не на последно място – софтуер, близък до фабричната версия на Android, без ненужни модификации и без реклами, което гарантира светкавична работа и бързи ъпдейти. Планираме да позиционираме устройството с атрактивна цена, съпоставена с преките конкуренти в този сегмент. Вярваме, че всичко това ще привлече потребителското внимание. Подготвили сме и „олекотена“ версия – Motorola Edge. Модел, който смятаме, че ще бъде изключително интересно предложение по отношение на цена/възможности на българския пазар.

A какво смятате, че дефинира най-точно флагмански телефон?

Редица фактори определят модел като флагман. От чисто техническа гледна точка това е устройството, което предлага най-новите технологии. По отношение на изработката – висококачествени, издръжливи материали, следващ най-новите тенденции дизайн и изключително внимание към детайлите. Правилната комбинацията от всички тези компоненти предоставя потребителско изживяване на по-високо ниво. Не на последно място следпродажбената поддръжка също е фактор, който Motorola взима предвид.

Цените на смартфоните от висок клас продължават да растат, а хората все по-често избират да ползват старите си телефони по-дълго. Може ли увеличаването да продължи с тези темпове?

Всъщност тази тенденция е валидна не само при смартфоните, но цялостно в потребителската електроника, както и в редица други индустрии, като например автомобилостроенето. До голяма степен това се обуславя от развитието на глобалната икономика. Всяка нова технология е резултат от сериозни инвестиции за разработка, което рефлектира върху цената на крайното устройство.

Владимир Велков, мениджър продажби за България и Северна Македония

Редица нови директиви по отношение на устойчивото развитие в екологичен аспект предполагат допълнителни инвестиции за усъвършенстване на производството за един по-чист процес. Дали поскъпването ще продължи с тези темпове, ще определи единствено състоянието на икономиките на стратегически силните държави.

Смятате ли, че в даден момент големите производители ще трябва да променят стратегията си и да коригират цените надолу?

Пазарът на смартфони е свободен, той не е регулиран. Силната конкуренция в сегмента сама по себе си регулира ценовите нива. Най-точният лакмус в тази насока е потребителското поведение - то ще даде ясната посока за развитието на цените и би довело до промяна в стратегията на всеки производител.

Колко всъщност трябва да струват топ моделите, защото другите производители от Китай показаха, че могат успешно да предлагат мощен хардуер и на по-ниска цена. А това привлича хората, които смятат, че телефоните станаха прекалено скъпи.

Цените на устройствата са динамична материя, защото много фактори влияят върху себестойността на продукта и крайната цена към потребителя. Стойността на основните компоненти (дисплей, процесор, памет) зависи от обемите и ангажиментите в дългосрочен план на производителите. Определящо за крайната цена, освен производствената стойност на всеки един модел, не само флагман, могат да бъдат и редица други критерии:

- бизнес стратегия на компанията, целяща налагане на определени пазари и увеличаване на пазарен дял за определен период;
- държавната политика за насърчаване развитието на „собствени“ марки посредством различни финансови инструменти и други. В тази връзка не изключвам вероятността от подобни стимули на китайското правителство в това направление;
- водещи китайски производители използват техен адаптиран софтуер върху Android, чрез който генерират допълнителни приходи от реклами, събирайки информация за поведението на потребителя. Това също така влияе на себестойността на продукта, но се отразява върху потребителското преживяване.

Всичко това създава една много конкурентна среда, където за да се откроиш, трябва да успееш да представиш оптималния продукт по отношение цена/качество за потребителя. Уверявам ви, че българският екип на Motorola се съобразява с всички локални специфики на нашия пазар. Смело мога да заявя, че понастоящем сме много добре позиционирани, със силно конкурентно портфолио във всеки ценови клас.

Очаквате ли пандемията и икономическите последици от нея да имат продължителен ефект върху търсенето на телефони?

В глобален мащаб до голяма степен това зависи от политиката на всяка държава, от ситуацията и мерките, които се прилагат. Много трудно е да са направят дългосрочни прогнози. За българския пазар ситуацията се отрази негативно в началото след обявяване на извънредното положение, но за последните 2-3 седмици в Motorola наблюдаваме много позитивни сигнали и нива на продажбите, които надхвърлиха прогнозите ни. Надяваме се и работим, за да се запазят. Разбира се, най-важното за всички нас в този момент е да бъдем разумни, за да се преборим възможно най-скоро с тази заплаха.

Изпитва ли Motorola някакви трудности при производството и снабдяването с компоненти?

На този етап производствените мощности на Motorola работят с пълен капацитет, не срещаме трудности с доставките на компоненти. Готови сме да посрещнем нуждите на пазара.

Има ли някаква промяна в стратегията на Lenovo по отношение на мобилния сектор, защото през последните години видяхме някои сериозни размествания?

Стратегията на Lenovo в тази насока е съвсем ясна – Motorola. Инвестициите, които се правят в развойна дейност и човешки ресурси, целят да увеличат и затвърдят позициите на марката в глобален мащаб.

Да обърнем внимание на нашия континент. Как се движат продажбите на Motorola от началото на годината? На кои пазари в Европа отчитате най-добри резултати?

Европа е фокус на развитие за компанията. Правят се сериозни инвестиции в стратегически пазари за утвърждаване на Motorola като предпочитан производител на смартфони. Това доведе до повече от 23% ръст на годишна база през 2019. Пандемията забави нарастващия тренд, но към настоящия момент отчитаме положителни резултати. Като част от екипa „Югоизточна Европа“ имам преки наблюдения върху развитието на този регион.

Благодарение на усилията на мениджмънта и колегите в продажби и маркетинг постигаме страхотни резултати в Централна Европа (Словакия и Чехия), а и Румъния се развива с много добри темпове. Сърбия и държавите от Адриатическата част също отчитат стабилно нарастващи показатели. Заради тези резултати наскоро на мениджмънта за Югоизточна Европа бе гласувано доверие да развива и пазарите в Гърция, Украйна и Молдова. Работим усилено и гледаме оптимистично напред.

А каква е ситуацията в България? През последните седмици видяхме доста агресивни цени на много модели на Motorola при операторите, които сигурно са вдигнали продажбите.

В България направихме голяма крачка в правилната посока по отношение развитието на Motorola. Увеличихме значително представянето на наши модели във всички телеком оператори. При определени партньори постигнахме ръст на годишна база над 200%. Предложихме много добри продукти и цялостни предложения към крайните потребители, което доведе до тези положителни резултати. Амбициите ни обаче не спират тук – в следващите месеци ще предложим на потребителните още по-добри оферти и интересни нови продукти. Целта ни е да бъдем в Топ 3 на българския пазар, имаме стратегия и знаем как да го постигнем. Motorola се завърна и вече е фактор на пазара!

Можете ли да споделите подробности за представянето на razr - какви са продажбите и как се възприема от потребителите? Готвят ли се и други оператори да въведат eSIM, което може значително да увеличи потенциалната аудитория?

Motorola razr е уникален продукт сам по себе си. Независимо от неблагоприятната обстановка, в която го представихме в България (през април), резултатите са добри. Моделът е силно разпознаваем, отчитаме интерес не само сред поколението, което помни продуктите ни в периода 2004-2009, но и сред по-младите хора. Скоро предстои да въведем в определени точки на продажба материали, които да дадат възможност на потребителите да се запознаят по-отблизо с устройството.

Бих насърчил всеки да отиде и да го разгледа – razr e еволюционна стъпка в развитието на мобилните устройства. Що се отнася до eSIM към момента само един от българските мобилни оператори, предлага тази услуга. Нямам конкретни данни за планове на другите, но смятам, че се работи в тази насока. Мое мнение е, че това ще се случи съвсем скоро, защото eSIM е бъдещият глобален стандарт и все повече производители ще започнат да го прилагат в новите си смартфони.

Ще видим ли скоро нов модел със сгъваем дисплей и по-мощен хардуер, или е още рано?

На база изследване на потребителското мнение Motorola вярва, че предпочитаният смартфон със сгъваем дисплей има т.нар. clamshell (мида) дизайн - именно този, който ползва razr. Устройство, което може да се побере във всеки джоб, защото размерите не са пречка, а в отворено състояние потребителите получават смартфон с пълна функционалност.

razr е резултат от усилената работа на инженерните екипи на Motorola и Lenovo в четиригодишен проект, а патентованата система за сгъване на дисплея всъщност прави възможно смартфонът да бъде с отлична форма. Няма друг аналогичен продукт на пазара. Няма как да спрем до тук, проектът се развива, а продуктът се усъвършенства. Когато имаме новини в насока нов сгъваем смартфон от Motorola, с радост ще споделим детайли с mobilebulgaria.com и всички ваши читатели.

  • Коригирайте името на мениджъра на Моторола за продажби у нас, което е Владимир Велков, а Владислав Иванов е Генералния Мениджър за Югоизточна Европа. По грешка му станахте кръстници:)
    mamuta70