Може да видим телефони Nokia с вграден в дисплея соларен панел

Може да видим телефони Nokia с вграден в дисплея соларен панел
Тази есен може да видим иновативни телефони на Nokia, които ще разполагат с вграден соларен панел в дисплея. Това подсказва информация на сайта MonWindowsPhone, от която става ясно, че финландската компания е един от първите партньори на компанията WYSIPS, занимаваща се с разработването на соларни модули, които могат да бъдат интегрирани в екрана на телефон и така удължават времето за автономна работа с 20%.

Технологията залага на разполагането на специална мембрана под или над сензорния панел, а зареждането може да стане с естествена или изкуствена светлина. Компанията твърди, че първите телефони с тази разработка ще се появят най-рано тази есен, но не се посочва името на производителя. Все пак Nokia е сред първите партньори, а това дава известни надежди, че технологията ще се появи в нейни продукти. Наскоро Apple патентова подобна разработка.

http://www.monwindowsphone.com/un-smartphone-avec-recharge-a-energie-solaire-pour-l-automne-t20600.html

 • От формулата P=V.I следва, че 1=5,5xI , а I=1/5,5=182mA На изкуствена светлина всяко соларно зарядно ще се представя много зле. Това е защото през лятото , навън при топло и слънчево време, всеки квадратен метър получава около 900 вата светлинна енергия , а при изкуствено осветление , лампите ппроизвеждат значително по-слаба светлина от слънцето. Например две лампи от 70 вата всяка, при 2,5% КПД ще генерират едва 3,5 вата светлина за цялата стая извън инфрачервеният спектър. За 100 квадратни метра, колкото е площта на средно голяма сая (под, таван, стени) , изкуственото осветление генерира едва 0,035 вата светлина на квадратен метър. Предполагам, че при изкуствено осветление, соларният панел повече ще пречи , отколкото помага. Един вид ще генерира енергия, която не е достатъчна да компенсира понижената яркост на екрана.
  A4i
 • И аз бях купил подобно соларно зарядно, но ползата ми от него беше минимална, а на тъмно нулева. Реших си проблемите с ето тази батерия: http://amzn.to/QI1f0d Ползвам я вече 2 години и има капацитет да зареди 3-4 пъти Nokia 808. Ако от Nokia успеят да вградят технология достатъчно мощна за зареждане през дисплея ще има полза, но... ще гледаме.
  Вито
 • Ако изчисленията ми са правилни, при 1 ват максимална мощност на практика няма да се усети нищо? http://www.onlineconversion.com/ohms_law.htm Според този сайт 1 ват на 5.5 волта би трябвало да е равен на около 10 милиампера. В същото време имам това зарядно и съм правил доста тестове с него: http://www.battery-force.co.uk/detail_AMCHRG001K-Ansmann-Solar-USB-Charger-Pack.html Според спецификациите панелът достига до 100 милиампера, и ако соларният дисплей е 1/10 от мощността му, определено ще е нищо.;) С това зарядно телефонът се държи по следния начин общо взето почти еднакво на слънце и на стайна светлина (На стайна светлина телефонът започва да се зарежда само ако зарядното е по-близо до лампите и те са достатъчно силни): Показва, че се зарежда, и докато се зарежда, ако го ползваш, процентите на батерията не падат и не се качват, обаче като изключиш зарядното или скриеш светлината, изведнъж процентите на батерията падат и стават горе-долу колкото ако не си го "зареждал" (От друга страна веднъж правих тест на стайна светлина с батерия на 1% и пуснато онлайн радио - телефонът така и не се самоизключи за 15-20 минути, след като прекратих теста и изключих зарядното не помня дали се самоизключи). Та общо взето 100 милиампера вършат работа, бих казал, но всичко по-маломощно ще е кажи-речи безсмислено.:)
  mkpetrov
 • Въпроса е риторичен. Това което иска е в наличност. Няма какво да чака.
  geleto_
 • Колегат има предвид зарядно за телефон без USB кабел, а на принципа на магнитната индукция. Това е импровизирана поставка, на която се оставя телефона да се зарежда. Все пак тази поставка се захранва с кабел от ел. мрежата и не е автономна. Соларният панел самостоятелно генерира електричество , когато е осветен и затова е различен. Вероятно технологията има и недостаъци, защото определено ще намали яркостта на екрана, а това е един от най-лакомите за енергия компонент в смартфоните. Трябва да се разбира и това, че генерираното електричество изцяло зависи специфичният начин на използване на телефона. Максималната стойност от под 1 ват ще е възможна през лятото , при слънчево и топло време, на открито , ако носим тела закачен с щипка за колан или връхна дреха, така че екрана да е обърнат навън , ориентиран към слънцето и изцяло открит. Това е частен случаи и повечето хора могат да се надяват на 50-тина миливата, което не зеле. Същото електричество е възможно да се добива непрекъснато с помоща на индукционната бобина за зареждане и NFC антената от околният електромагнитен фон.
  A4i
 • Колко безжично? Нали 920 има;)
  geleto_
 • Преди 2 години новината би ме развълнувала... Днес чакам безжично зареждане.
  ivyanev