Mozilla пусна бета версия на следващия си браузер за Android

Mozilla пусна бета версия на следващия си браузер за Android

Макар настоящата версия на браузера Firefox за Android да предлага разнообразни функционалности и възможности, особено при сигурността, той е далече от Chrome по отношение на производителност и бързина. Изглежда през последните месеци от Mozilla са работили именно върху отстраняването на тези недостатъци, a сега в Play Store е налична първата публична бета на бъдещия браузер под името Firefox Preview (Fenix).

Според Mozilla той е до два пъти по-бърз от сегашната мобилна версия на Firefox и включва вградена защита срещу проследяващи скриптове. Както е видно от екранните снимки, дизайнът на приложението е изцяло нов и доста свеж. Полето за адреси е преместено в дъното на дисплея и е добавена функционалност на име Collections за организиране на сайтовете. Браузерът предлага избор между тъмна и светла тема или адаптираща се визия в зависимост от настройките на устройството.

В основата на приложението е енджинът GeckoView, който представлява преработена версия на този при десктоп версията на Firefox. От Mozilla споделят, че това дава възможност за по-голяма гъвкавост по отношение на решенията в сферите на защитата на личните данни и сигурността. Засега не се поддържат добавки, но се работи и върху добавянето на тази функционалност. Завършената версия на Fenix би трябвало да замени настоящия Firefox за Android през есента.

Източник: Mozilla