Mozilla пусна бета версия на следващия си браузер за Android

Макар настоящата версия на браузера Firefox за Android да предлага разнообразни функционалности и възможности, особено при сигурността, той е далече от Chrome по отношение на производителност и бързина. Изглежда през последните месеци от Mozilla са работили именно върху отстраняването на тези недостатъци, a сега в Play Store е налична първата публична бета на бъдещия браузер под името Firefox Preview (Fenix).

Според Mozilla той е до два пъти по-бърз от сегашната мобилна версия на Firefox и включва вградена защита срещу проследяващи скриптове. Както е видно от екранните снимки, дизайнът на приложението е изцяло нов и доста свеж. Полето за адреси е преместено в дъното на дисплея и е добавена функционалност на име Collections за организиране на сайтовете. Браузерът предлага избор между тъмна и светла тема или адаптираща се визия в зависимост от настройките на устройството.

В основата на приложението е енджинът GeckoView, който представлява преработена версия на този при десктоп версията на Firefox. От Mozilla споделят, че това дава възможност за по-голяма гъвкавост по отношение на решенията в сферите на защитата на личните данни и сигурността. Засега не се поддържат добавки, но се работи и върху добавянето на тази функционалност. Завършената версия на Fenix би трябвало да замени настоящия Firefox за Android през есента.

Източник: Mozilla