Panasonic Lumix S1R: Професионалистът

Panasonic Lumix S1R: Професионалистът

Panasonic е сред пионерите на безогледалните фотоапарати със сменяема оптика, а миналата година отбеляза десетата годишнина от излизането на първия модел със системата "микро 4/3" Lumix DMC-G1. През годините останалите производители в сектора постепенно прегърнаха концепцията и нейните очевидни ползи и я развиха, като предложиха разнообразие от модели с различни по големина сензори, насочени към различни пазарни сегменти.

Panasonic обаче продължи да се придържа към "микро 4/3" и постепенно да разширява екосистемата с нови фотоапарати и обективи, но през миналата година реши най-сетне да отговори на всички, които искаха да получат по-голям сензор. Това стана с премиерата на първите й пълноформатни безогледални фотоапарати - Lumix S1 и S1R, които бяха представени по време на изложението Photokina миналата есен.

Тогава стана ясно, че моделите ще използват байонета L, зад който застават Leica, Panasonic и Sigma. Въвеждането на нов байонет не е лесна задача, но тъй като става дума за съществуващо решение на Leica, системата стартира с наличност на известен брой обективи и тела от германската компания. Panasonic също обеща да добави голям брой обективи през следващите месеци, а заедно с двата си фотоапарата вече предложи три модела.

Новите претенденти

Lumix S1 и S1R имат много общи черти и всъщност единствената съществена разлика е в резолюцията на използвания пълноформатен сензор (36 x 24 мм) - 24.2МР и 47.3МР. Позиционирането на моделите обаче е различно - първият е насочен към снимащите видео, а вторият е предназначен за търсещите максимално висока резолюция. През последните дни успях да поснимам с Lumix S1R и обектив 24-105 f/4 - комбинация, която струва 8999 лв. или 8599 лв., ако се възползвате от актуалната промоция.

Това е сериозна сума и действа малко стресиращо, особено когато трябваше да го нося из града за снимки. Да не говорим, че сумарното тегло е около 1.7 кг, а само тялото тежи към 1 кг. Това подсказва, че е най-добре Lumix S1R да се ползва фиксиран на статив, но теглото едва ли ще е проблем за ползващите класически DSLR, които са свикнали с такива параметри. Не се съмнявам, че фотоапаратът ще попадне и в ръцете на любители, но очаквам пълната му функционалност да бъде оценена подобаващо главно от професионалистите, които си изкарват хляба със снимане.

Изработка, дисплей и визьор

Както вече стана дума, Lumix S1R си тежи на мястото. Размерите на корпуса не са малки, но така компанията е успяла да предложи конструкция с чудесен захват, който е много удобен за употреба, а освен това устройството е снабдено със система за стабилизация, която също има нужда от място предвид размерите на сензора. Японската компания е добавила предна и задна рамка от магнезиева сплав за повишена здравина, а освен това всички подвижни елементи са запечатани, така че фотоапаратът е устойчив на прах и на водни пръски. Според компанията може да работи и при температура -10 градуса.

Корпусът прилича много на този на Panasonic G9, но с уголемени размери. Почти навсякъде са поставени бутони, превключватели, джойстици, ръчки, превъртащи бутони и т.н. с възможност за персонализиране на много функции, така че да достигнете максимално бързо до желаните опции. Така буквално всичко, от което бихте имали нужда, е на удобно място под пръстите ви, стига да запомните кое къде сте асоциирали, защото възможностите наистина са страшно много. В крайна сметка всичко това ви позволява да контролирате почти всеки аспект на фотоапарата, без да отделяте око от визьора. Някои от бутоните дори имат подсветка.

В тази връзка Lumix S1R има един от най-впечатляващите електронни визьори, които съм виждал във фотоапарат. Той ползва OLED панел с 5.76 милиона точки и се опреснява при 120fps, така че забавянето е минимално (0.005 секунди според Panasonic) и на практика виждате картината в реално време, което позволява да прецените фокуса и да видите какви снимки и видео ще получите. Друг начин за кадриране осигурява сензорният TFT дисплей с диагонал 3.2" и резолюция 2.1 милиона точки.

Панелът е подвижен в няколко оси (нагоре, надолу и надясно), но не можете да го обърнете напред например, което е странно решение, защото други модели на Panasonic имат изцяло въртящи се дисплеи. Панелът е ярък, рязък и реагира бързо на докосване - може да се ползва за избор на точката на фокус, навигация в менюто или пък разглеждане на заснетото, както бихте направили това в смартфон.

Дори и да нямате опит с фотоапарати от толкова висок клас, ако сте снимали с модел със сменяема оптика, няма да имате проблеми с употребата на устройството. Благодарение на удобния захват можете здраво да хванете фотоапарата, което е важно предвид теглото му, а под пръстите ви ще се озоват всички необходими бутони. Фокусирането е много бързо и в повечето случаи - точно, а чрез добавения джойстик можете лесно да преместите точката на фокус до желаното място от кадъра, без да отделяте око от визьора. Хубавото е, че дори и да заложите на автоматичните настройки и да оставите апарата сам да подбере основните параметри на снимане, пак ще направите чудесни снимки.

Както споменах, една от причините Lumix S1R да има такива размери е свързана със системата за стабилизация в корпуса, която е 5-осева. Според компанията тя компенсира до 5.5 стопа, но нещата стават още по-впечатляващи, когато ползвате обектив с оптична стабилизация (двуосева), като например китовия 24-105 f/4. В този случай фотоапаратът комбинира двете системи за постигане на 6 стопа компенсация, което помага при снимане с по-ниска скорост и с по-малко ISO в условия на намалена осветеност или при ползване на телефото приближение. Технологията Dual I.S. върши чудеса и при запис на видео и определено е нещо, което отличава Panasonic от останалите.

Интерфейси и батерия

Lumix S1R е снабден с два слота за карти памет - SD UHS II и XQD, което също е направено с мисъл за професионалната употреба. Така например фотографите могат да ползват втория слот за резервни копия на снимките, а снимащите видео могат да разчитат на високите скорости, които осигурява стандартът XQD. Другите интерфейси също са в изобилие - има жакове за микрофон и слушалки, HDMI и USB-C порт, който служи за трансфер на данни и бързо зареждане (чрез Power Delivery) на батерията с капацитет 3050mAh, а това е удобно, ако не искате да я вадите и зареждате чрез зарядното от комплекта.

Батерията осигурява чудесна автономност и ако ползвате фотоапарата главно за снимки, едва ли ще се наложи да прекъсвате сесията, за да го заредите. При видео положението е различно, защото консумацията на енергия логично е по-висока. Похвално е, че Panasonic е възприела стандарта USB-C, което означава, че с едно зарядно ще можете да заредите лаптопа, телефона и фотоапарата си. Както може да се предположи, устройството включва Bluetooth и Wi-Fi за прехвърляне на заснетото и дистанционно управление през специално мобилно приложение.

Употреба

Panasonic отново ползва автофокусна система с детекция на контраста, която е допълнена от технологията DFD или depth from defocus. Решението се различава от метода на фазова детекция на конкурентите, но пък избягва появата на някои нежелани артефакти в снимките в определени условия, които може да се получат от пикселите за тази технология. Като цяло Lumix S1R фокусира достатъчно бързо (за около 0.08 секунди), така че това не би трябвало да е проблем. Lumix S1R е способен на серийно снимане при 9fps при еднократен автофокус или 6fps при продължителен. В допълнение компанията е добавила и технология за изкуствен интелект за разпознаване на обекти като хора и бързодвижещи се животни, което допълнително подобрява скоростта и точността на автофокуса върху очите им.

Добри думи заслужава и редизайнът на менюто. Като човек, който от години снима с фотоапарати на компанията, мога да оценя промените и логичната подредба на опциите, които могат да се управляват напълно през сензорния дисплей. Иначе очаквам Panasonic да продължи да прави промени в представянето на фотоапарата с последващите софтуерни ъпдейти – до публикуването на този текст е излязъл само един, а след броени седмици би трябвало да се появи и по-сериозен, който освен подобрения в записа на видео може да включва и други новости.

Атрактивна особеност на устройството е възможността да снима в резолюция 187МР чрез комбиниране на няколко кадъра. Този режим, който е подходящ за пейзажи или за снимане на обекти с много детайли, изисква ползването на статив, а при него последователно се заснемат 8 кадъра, като сензорът се премества чрез системата за стабилизация. По подразбиране най-добри резултати се постигат в неподвижни сцени, но има и различни функция за компенсиране на размазването от движещи се обекти. Тази опция осигурява RAW файлове с обем над 300MВ, а освен това се запазва и стандартен 47МР кадър, така че лесно можете да сравните разликата в качеството.

В крайна сметка с Lumix S1R можете да получите отлични снимки с много детайли и естествени цветове дори и при високo ISO, а улавянето на 14-битов цвят осигурява повече възможности при последващо редактиране на RAW файловете. Представянето на модела е впечатляващо и при намалена около светлина, за което помага споменатата система за двойна стабилизация, но понякога се срещат проблеми с автофокуса. Заедно с това и китовият обектив, макар и обемен, се оказа много способен, а освен това е достатъчно гъвкав при потреба, като позволява улавянето на широкоъгълни и на телефото кадри.

Видео

По отношение на запис на видео ситуацията също е на ниво, макар че за най-добри резултати видеографите ще трябва да се насочат към Lumix S1, чиито пълни възможности в това отношение ще бъдат отключени чрез споменатия вече ъпдейт. Lumix S1R може да записва 4K 60/50p видео с битрейт до 150 Mbps, а освен това поддържа запис на 1080p видео при честота до 180 fps. За разлика от Lumix S1 обаче е налично ограничение за продължителност на клиповете до 15 минути, а освен това моделът снима видео с по-малка част от сензора. Дори и така обаче устройството ще ви осигури клипове, които са по-качествени от тези на много от пълноформатните модели на конкурентите.

На разположение са много опции за контрол над записа, а споменатата система за двойна стабилизация позволява заснемането на плавна картина дори от ръка. Видеото е детайлно и с ярки цветове, а големината на сензора позволява постигането на приятен боке ефект дори и с китовия обектив. Няма проблеми и при снимането в условията на намалена осветеност, когато дори и при високо ISO можете да получите впечатляваща картина. Не сме експерти при заснемането на видео, така че ще оставим пълните тестове на неговите възможности в това отношение на професионалистите, но предвид на опита на компанията в тази област и популярността на нейните "микро 4/3" модели сред влогъри и създатели на съдържание Panasonic има какво да предложи и в Lumix S1R.

Заключение

Японската компания ясно заяви, че възнамерява да продължи с развитието на серията "микро 4/3", защото тя е насочена към различни типове потребители, а с пълноформатната серия ще се опита да спечели професионалистите - тези, които държат на големите сензори и разширените възможности.

Струва ни се, че Lumix S1R успява да направи това, като осигурява снимки и видео с чудесно качество, а освен това се представя впечатляващо в условия на намалена осветеност. Двойната система за стабилизация е ефективна, изработката на корпуса е качествена, визьорът е отличен, а ергономичността е много добра. Размерите и теглото със сигурност не са от най-малките, но пък това е от полза при снимането на видео.

От системата за автофокус с технология DFD има какво да се желае в определени ситуации, но с досегашните си модели Panasonic показа, че с всяка следваща версия успява да подобри представянето й. В крайна сметка системата около байонета L показва голям потенциал за развитие и ще е интересно да видим как ще се обогати през идните години, когато бъдат налични повече фотоапарати и обективи.

Оферти на деня